menu

lead

Az integrált, valamint az ökológiai gyümölcs-és szőlőtermesztés célprogram esetében a tápanyag-gazdálkodási tervet a talajvizsgálati eredmények levélanalízis adatokkal történő kiegészítése alapján kell elkészíteni.
SZAK

Aktuális növényvédelmi előrejelzés gyümölcsösökben Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében

Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések erőteljes felmelegedést ígérnek, a nappali maximum hőmérséklet 28-34°C között lesz, csapadékkal nem kell számolnunk.

ALMA: Az alma jelenleg gyümölcsnövekedési szakaszban van, a hajtásnövekedés 90%-os.

Almafa varasodás: Az elmúlt héten a varasodás fertőzési nyomása csökkent, ami látható is a kertekben. A szakszerű kezeléseknek köszönhetően egyre kevesebb tünettel lehet találkozni. A meteorológiai előrejelzések a július 6-val kezdődő hétre az idén először igazi kánikulát jósolnak magas hőmérséklettel, csapadék nélkül. A varasodás terjedésére ez az időjárás negatívan fog hatni, új tünetek megjelenésére nem számíthatunk. Kivételt képezhetnek az ártérben vagy egyéb felszíni vizek környékén található ültetvények, ahol a pára lecsapódás előidézheti a fertőzéshez szükséges nedvességet.

A varasodás elleni védekezéseket kontakt készítményekre javasoljuk alapozni.

Lisztharmat: A száraz meleg időjárás kedvez a lisztharmat terjedésének, de ne felejtsük el, hogy ezen betegség fejlődéséhez is kell némi csapadék, nedvesség. A lisztharmat erőteljesen ott fog terjedni, ahol helyi záporok és pára elősegíti a gomba fejlődését. A lisztharmat terjedésére még körül-belül fajtáktól eltérően 2-3 hétig számíthatunk (hajtásnövekedés vége), ezt az időszakot kell szükség esetén növényvédő szerrel lefedni.

A fertőzött ültetvényeken javasoljuk, hogy célirányosan kén tartalmú készítmények (Thiovit Jet, Kumulus S...) nyári hígítású oldatát (3-4 kg/ha), illetve a speciális lisztharmat elleni készítményeket (Cyflamid, Nimrod...) használják.

Tűzelhalás: A tűzelhalás helyenként jelen van az ültetvényekben. A fertőzés nagysága alacsony, a visszahajló hajtásvégek beszáradtak, a fertőzőképes baktérium nyálka csak kis mértékben található meg. Továbbá a meteorológiai előrejelzések szerint a várható időjárás sem kedvez a betegség terjedésének. Nagy valószínűséggel a tűzelhalás az elkövetkező héten megáll ugyanazon a fertőzési szinten, ahol most található. A védekezés során az első és legfontosabb feladat a fertőzött hajtásvégek eltávolítása. A metszést mindig az egészséges résznél végezzük el és az eszközt két fa közt fertőtlenítsük. Az összegyűjtött lemetszett ágakat égessük el. Az így megtisztított gyümölcsösökben lehet alkalmazni a réz tartalmú gombaölő szereket.

Javasolt készítmény tűzelhalás tüneteinek a csökkentésére: • Réz tartalmú készítmények. A kezelések fitotoxikusak lehetnek!

Almamoly: Az almamoly 1. nemzedékének a rajzása teljesen befejeződött, a 2. nemzedék első egyedei megjelentek a tarpai és a tiszadobi csapdákban.

Almalevél-aknázómoly, lombosfa-fehérmoly, almalevél-sátorosmoly: Az aknázó molyok közül egyik faj sem rajzik.

Szívókártevők: Három kiemelkedő szívókárosítóval kell számolnunk: levéltetvek, atkák, vértetű. Mind a három esetében az elkövetkező meleg száraz időjárás fel fogja gyorsítja a nemzedékek kialakulását, így várhatóan egyre nagyobb kártételre kell számolnunk. Az elkövetkező időszakban ezekre a kártevőkre kell alapozni a rovarölő szeres védekezéseket.

1. Vértetű: A vértetű saját védelme érdekében fehér szivacsos, vatta szerű anyagot képez, amelyek megtalálhatóak a levélnyelek, hajtások ízesülésénél, továbbá a növényvédő szerekkel nehezen elérhető részeken: bőrredők, sebek, kéregrepedések, oltási csomók.... A védekezésre elsősorban gázosodó szereket javaslunk.

2. Levéltetvek: A levéltetvek elsősorban a friss leveleket, hajtásvégeket kedvelik. A megjelenésükre a hajtásnövekedés végéig (kb. 2-3hét) számíthatunk. A védekezéseket eddig az időpontig javasoljuk elvégezni felszívódó rovarölő szerekkel.

3. Csipkés poloskák: Az idős és a fiatal leveleket egyaránt károsítja, a levelek fonákán a főér környékén szívogat. Károsításával nem csak az asszimilációs felület csökken, hanem a növény hatalmas vízveszteséget is szenved, ezért javasoljuk, hogy az első egyedek megjelenésekor a levéltetvekkel egymenetben felszívódó készítményekkel védekezzük a csipkéspoloskák ellen is.

4. Atkák: Az atkák az idei évben egy kissé későn jelenek meg, egyenlőre még teljes gyümölcsöst károsító atka kártételről nem tudunk. A kártevő néhány fát magába foglaló facsoportban található. Az atkákra jellemző, hogy mind az idős, mind a fiatal leveleken megtalálhatóak, így a levéltetvekkel ellentétben a kártételükre a vegetációs időszak hátralevő felében folyamatosan számíthatunk. A védekezésre atkaölő szereket javaslunk.

KÖRTE: A körte jelenleg gyümölcsfejlődés, illetve intenzív hajtásnövekedés szakaszában van.

Körtelevélbolha: A meleg időjárás nagy mértékben elősegíti a körtelevélbolha fejlődését. A hajtásnövekedés a körtében még nem állt le, a levélbolhák által legjobban károsított zsenge hajtásvégek veszélyeztetettek. Amennyiben a körtelevélbolha elleni kezeléseket elhanyagoljuk és a kártevő felszaporodik, akkor a védekezést nehezíti az általuk termelt mézharmat. Elsősorban úgy, hogy védi a kártevőt, másodsorban a mézharmatot repüli a méh, így a kezelések során erre is figyelemmel kell lenni.

Körtelevél-gubacsatka: A vártnál erőteljesebben van jelen a körtelevél-gubacsatka. A védekezést az új levelek fertőzése előtt el kell végezni. A körtelevélbolha elleni készítmények többnyire hatásosak a gubacsatka ellen is.

Körte varasodás: A körte varasodás terjedése teljesen visszaesett, az elkövetkező napokban várható száraz melegben nem számíthatunk új telepek kialakulására. Kritikus esetben megelőző jelleggel a Poliram DF vagy a Delan 700WG használatát javasoljuk.

CSONTHÉJASOK: A meggy most betakarítás, illetve érés előtti stádiumban van, az őszibarack, szilva gyümölcsnövekedés, a cseresznye érés utáni állapotban található.

Cseresznye, meggy gyümölcsfertőző monília: A sérült érett vagy érés előtt álló gyümölcsöket támadja meg. Az ellenük való védekezés a betakarítás közelsége miatt nehéz.

Meggy antraknózis (Glöospórium): A meggy kaotikus piaci helyzetét tovább rombolhatja az antraknózis. A száraz időjárás ugyan nem kedvez a betegség további terjedésének, de az elmúlt időszak csapadékosabb napjaiban kialakult fertőzések nyomán még előjöhetnek új tünetek. A védekezésre az élelmezés-egészségügyi várakozási időket figyelembe véve kontakt készítménye- ket javasolunk.

Csonthéjasok levéllikacsosodása: Az év folyamán egy folyamatosan jelenlevő betegségről van szó. Nagyobb gondot elsősorban a szilvában okozott eddig, illetve az olyan csonthéjas ültetvényekben, ahol a gombaölő szeres kezelések száma kevés volt.

Cseresznye, meggy blumeriellás levélfoltossága: A cseresznye, meggy betakarítását követően jelentkező betegség. Jelenleg nem okoz problémát, de szórványosan megtalálhatóak a tünetek. A klimatikus körülmények nem kedveznek a betegség terjedésének, így a komolyabb fertőzéstől egyenlőre nem kell tartanunk.

Levéltetvek: A levéltetvek károsítására továbbra is számítanunk kell. A kezelt ültetvények többnyire tünetmentesek, de a kevésbé kezeltekben komoly problémát tudnak okozni.

Atkák: A piros gyümölcsfa takácsatka megjelent a szilvásokban, pontosabban a kártételük most már egyértelműen látszik, nem csak foltszerűen károsítanak.

Cseresznyelégy: A cseresznyelégy elleni utolsó védekezési lehetőségek előtt állunk. Jelenleg az érdi bőtermő fajta betakarítása van folyamatban, az utolsó érési időbe tartozó fajták esetében még rövidebb várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni.

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek:

Moravszki Gábor

DEMO – TRADE Kft.

Területi Szaktanácsadási Központ

ügyvezető igazgató

növényvédelmi szakmérnök

(30) 346 – 28 – 48

4400 Nyíregyháza, Liliom utca 30. E-mail: demotradekft@gmail.com,

www.mgtanacsadas.hu


14.-es Növényvédelmi hírlevél

Tisztelt Gazdák!

A meteorológiai elrejelzések szerint a változékony idjárás folytatódni fog, csapadékos és száraz napok fogják egymást váltani. Többnyire meleg, 24-28°C közötti hmérsékletre, illetve helyi zápo- rokra lehet számítani.

ALMA:

Az alma jelenleg gyümölcsnövekedés, illetve intenzív hajtásnövekedés szakaszában van.

Almafa varasodás:

A varasodás biológiáját tekintve most a spóraképzés és a betegség terjedése a kevésbé virulens szakaszban van. Az ivartalan úton képzdkonídiumok elssorban lokálisan fertznek, ott okozhatnak problémát, ahol a leveleken élvarasodás tünetek találhatóak. Normális esetben a konídiumos fertzések lefolyása kevésbé virulens, mint az aszkospórás fertzéseké. Így ebben a szakaszban a kontakt gombaölszerek használata indokolt, ez különösen akkor igaz, amikor az elsdleges cél a gyümölcsök védelme.

Viszont a betegség kialakulásának másik fontos tényezje a környezet, illetve a klíma. A lenti táblázatot elemezve látható, hogy a fertzések kialakulásához optimális levél felületi nedvesség Tuzsér és Ajak térségét leszámítva tartósan meg volt. Nyugodt szívvel kontakt készítményekre alapozott védekezést csak ezen a két területen tudunk javasolni. A permetezszerek kiválasztásakor javasoljuk, hogy vegyék figyelembe az ültetvényeken kialakult fertzési nyomás mértékét és az elmúlt napok mikroklímáját. Így az elzhetekhez képest továbbra is két permetezési javaslattal élünk:

1. Tünetmentes ültetvények: a csapadékos idjárást követen a tünetek megjelenése eltt megelzjelleggel a kontakt készítményeket javasoljuk.

2. Ersen fertzött ültetvényekben, ahol a levelek fertzöttek és élvarasodás foltokkal találkozunk, ott továbbra is indokolt a felszívódó és kontakt készítmények használata.

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

06.19.

 

 

 

 

6,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

12,3

 

 

 

 

5,5

 

 

 

 

7,3

 

 

 

 

5,3

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,6

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

06.20.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

12,8

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

12,9

 

 

 

 

21,9

 

 

 

 

7,9

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,3

 

 

 

 

06.21.

 

 

 

 

2,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,3

 

 

 

 

7,9

 

 

 

 

1,3

 

 

 

 

8,3

 

 

 

 

10,2

 

 

 

 

7,9

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.22.

 

 

 

 

0,5

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,4

 

 

 

 

1,7

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,6

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

5,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.23.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,2

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

1,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,6

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

06.24.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

11, 8

 

 

 

 

13,2

 

 

 

 

18, 3

 

 

 

 

18,8

 

 

 

 

7,8

 

 

 

 

14,4

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

8,7

 

 

 

 

15,2

 

 

 

 

1,2

 

 

 

 

16,4

 

 

 

 

06.25.

 

 

 

 

3,5

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

5,9

 

 

 

 

7,3

 

 

 

 

7,2

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

2,1

 

 

 

 

7,3

 

 

 

 

1,3

 

 

 

 

6,0

 

 

1.

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és idpontban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

A lisztharmat és a varasodás fertzés felváltva, illetve egymás mellett párhuzamosan jelentkezik. Az érzékeny ültetvényeken javasoljuk a védekezések folytatását. Jelenleg az alma hajtásnövekedése kb. 90% -os, ami azt jelenti, hogy még a hajtásokon néhány új levélre lehet számítani. Azokban az ültetvényekben, ahol a fertzés jelen van és éllisztharmatos levelekkel találkozunk, ott mindenképpen javasoljuk a kezelések folytatását, ezeknek az új leveleknek a védelme érdekében.

A fertzött ültetvényeken javasoljuk, hogy célirányosan Thiovit Jet vagy Kumulus S nyári hígítású oldatával (3-4 kg/ha) vagy a varasodással egymenetben ketts hatású készítményekkel: Topas, Folicur Solo, Luna Experience, Tercel.... védekezzünk a lisztharmat ellen.

Tzelhalás:

Egyre több helyszínrl lehet hallani, hogy a tzelhalás kórképei megjelentek. Az elsdleges és legfontosabb védekezési mód a fertzött hajtásvégek eltávolítása! Ezen folyamatnál figyeljünk arra, hogy a kórokozó az edénynyalábokban is jelen van, így a metszésekkor mindig az egészséges résznél kell a metszlapot elkészíteni. Az egészséges részen a háncs rész világos zöld, a fertzött részeken barna. Továbbá javasolt a metszolló fánkénti ferttlenítése hypoval vagy alkohollal. Ers fertzés esetén a metszéseket követen indokolt a réztartalmú szerek használata.

A réz készítmények vegetációban való használatkor perzselések keletkezhetnek, a permetezések tervezésekor erre minden esetben legyünk figyelemmel!

Javasolt készítmények ers varasodás fertzés esetén:

 • Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)

 • Syllit 400 SC (1,7 l/ha) ers varasodás fertzés esetén

  Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

 • Fontelis 20 SC (0,75l/ha) + kontakt

 • Luna experience (0,5-0,75 l/ha) + kontakt

 • Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha) + kontakt

 • Flint max (0,2-0,3 kg/ha) + kontakt 

  Javasolt kontakt gombaölszer varasodás ellen: 

  Merpan 80 WDG (2kg/ha),

  Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha)
  Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha),
  Dithane M-45 (0,2%),
  Folpan 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha),
  Bravo 500 (2,5-3 l/ha)....

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

Cyflamid (0,4l/ha) megelző és visszaható kuratív hatással 

Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)Javasolt készítmény tzelhalás tüneteinek a csökkentésére:
• Réz tartalmú készítmények. A kezelések fitotoxikusak lehetnek!

Almamoly:

Az almamoly populációja erre a hétre megyei szinten teljesen kiegyenlítdött. Az elsnemzedék rajzása most már Tuzséron is befejezdött. A csapdák nem fognak egyetlen egy imágót sem.

A megye többi részén az 1. nemzedék rajzása egyértelmen lezajlott. Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (06.19-06.25.)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 06.25. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.06.25-én

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

április 28.

 

 

 

 

0

 

 

 

 

575

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 1.

 

 

 

 

0

 

 

 

 

547

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

0

 

 

 

 

540

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

április 24.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

605

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Tiszakere cseny

 

 

 

 

-

 

 

 

 

0

 

 

 

 

-

 

 

 

 

lárvák

 

 

Almailonca:

Az almailonca jelenleg nem rajzik, a populáció lárva stádiumban található. Almailonca csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (06.19-06.25.)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 06.25. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.06.25-énn

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

május 25.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

334

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

-

 

 

 

 

0

 

 

 

 

0

 

 

 

 

-

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

május 23.

 

 

 

 

0

 

 

 

 

362

 

 

 

 

lárvák

 

 

Aknázómolyok:

Sem a lombosfa-fehérmoly, sem az almalevél-aknázómoly, sem az almalevél-sátorosmoly csapda nem fogott egyetlen egy egyedet sem. Jelenleg az aknázómolyok nem rajzanak.

Zöld alma-levéltet:

A hajtásnövekedés még kb. 2-3 hétig fog tartani, ez az idszak amíg a levéltetevek elleni védekezést folytatnunk kell, melyre felszívódó növényvédszereket javasolunk.

Vértet:

A vértetegyre több helyen jelenik meg, a jól kezelt ültetvényekben is sokszor felszaporodik, hiszen a molyok, illetve levéltetvek ellen használatos szerek közül csak kevés képes a vértetvek elpusztítására. A hajtások-, levélnyelek tövénél, sebek illetve más sérülések peremén könnyen megtelepszik. A fehér vatta szerképzdmény védelme alatt a vértett nehéz növényvédszerrel írtani, a védekezésre elssorban gázosodó készítményeket (Reldan, Pyrinex) javasolunk, illetve a Movento-t, mely a szállító szövetekben mind a két irányban szállítódik, így eljut a nehezebben elérhethelyekre is.

Atkák:

Az elkövetkeznapokban ugyan ess idjárást jósolnak a meteorológusok, de az ess idjárás magas léghmérséklettel fog párosulni, így várható, hogy az atkák nagyobb arányban fognak felszaporodni.

Permetezési javaslatok:

Az általunk üzemeltetett csapdák sem almamolyt, sem iloncát, sem aknázómolyokat nem fogtak. A levéltetvek, de különösen a vértetvek azok, amelyek most komolyabb problémát okozhatnak. A rovarölszeres kezeléseket most elssorban erre a két kártevre javasoljuk összpontosítani.

Javasolt készítmények molykártevk, levéltetvek és vértetellen:

Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény

Reldan 22 EC 2,7 l/ha gázosodó készítmény 

Movento (3m -es lombkorona esetén 1,5-2,25 l/ha)

Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevk ellen:

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetellen: 0,18-0,2 l/ha)

 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

 

KÖRTE

A körte jelenleg gyümölcsfejldés, illetve intenzív hajtásnövekedés szakaszában van.

Körtelevélbolha:

A körtelevélbolha fertzése a várakozásoktól kissé alulmarad az idei évben. Az elsegyedek kb.: 3 hete jelentek meg, azóta a kártétel ersödik.

Körtelevél-gubacsatka:

A körtelevél-gubacsatka elssorban a hajtásvégeken található új leveleket támadja. A védekezéseket össze lehet kapcsolni a körtelevélbolha elleni kezelésekkel. A permetezéseket megelzjelleggel, még a kártétel megjelenése eltt javasoljuk elvégezni.

Körte varasodás:

A csapadékos idjárás az egyébként kevésbé jelents betegségek terjedését is elsegítette. Mind levélen, mind gyümölcsön megtalálhatóak a varas foltok. A varasodás elleni permetezésekre megelzjelleggel a kontakt készítményeket javasoljuk.

Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás

Javasolt készítmények varasodás veszély esetén:

Lásd az almánál javasolt készítményeket.

Javasolt készítmény levélbolha, gubacsatka ellen:

 • Vertimec Pro (0,75 -1 l/ha)

 • Voliam Targo (0,75-1l/ha) atka és molykártevk ellen!

 • Envidor 240 SC (0,6l/ha)

 • Movento (3m -es lombkorona esetén 1,5-2,25 l/ha). Aki még nem használta a Moventót javasoljuk, hogy permetezzen vele most, hiszen a készítmény kedvezhatását elssorban a vegetáció elsfelében adja le.

  CSONTHÉJASOK:

  A meggy most zsendülés, illetve érés eltti stádiumban van, az szibarack, szilva gyümölcsnövekedés, a cseresznye érés utáni állapotban található.

  Cseresznye, meggy gyümölcsfertzmonília

  Az érfélben lévgyümölcsöket (cseresznye, meggy) támadja. A fertzéshez „nyitott Kapu” szükséges, ami lehet rovarrágás, szél, madárkár vagy a túlérett gyümölcs kicsattanása.

  Meggy antraknózis (Glöospórium):

  A folyamatos csapadék nagymértékben elsegíti a meggyben az antraknózist okozó gombák fert- zését. Ezért javasoljuk, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási idket figyelembe véve az utolsó gombaölszeres kezeléseket végezzék el.

  Csonthéjasok levéllikacsosodása:

  Szilvában egyre nagyobb problémát okoz a levéllikacsosodást okozó gomba, a kártételt a csapadékos idjárás fokozza. A betegség szilva mellett szibarackon és cseresznyén is megjelenhet.

Cseresznye, meggy blumeriellás levélfoltossága:

Általában ez a betegség a betakarítás után szokott jelentkezni, azonban a csapadékos idjárás miatt az elstünetek a kezeletlen, egyedülálló cseresznye fákon már megjelentek, az ültetvényekben még nem találkoztunk vele. A más kórokozók elleni védekezések hatásosak a blumeriella ellen is.

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

 • Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap

 • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap

 • Merpan 80 WDG (1,25-2kg/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 10 nap

 • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 30 nap

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 7 nap

 • Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 10 nap

 • Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 21 nap

 • Dithane M-45 (0,2%) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 30 nap

 • Bravo 500 (2,5-3 l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 7 nap (csak szibarack- ban)

  Levéltetvek:

  A kevésbé kezelt szilvásokban egyre jelentsebben vannak jelen a levéltetvek. A hajtásnövekedés folyamatában van, az új levéltetkolóniák a hajtás végeken találhatóak. Javasoljuk a hajtásnövekedés befejeztéig a felszívódó készítmények használatát.

  Cseresznyelégy:

  A zsendülés eltti meggyre rakja a petéjét a cseresznyelégy, majd a kikellárva az érfélben lévgyümölcsben károsít. Az eredményes védekezés alapja, ha a fiatal lárva berágását megakadályozzuk, erre kiválóan alkalmasak a neonikotinoidok származékú rovarölszerek (Mospilan, Calypso, Actara). Ezen készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási ideje általában 14 nap, azaz az utolsó védekezés ideje a betakarítás eltt 2 héttel.

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása alacsony egyedszámot mutat már hetek óta, az elmúlt héten volt egy kisebb rajzáscsúcs, de az még nem okozott komolyabb növényvédelmi problémát. A védekezéseket javasoljuk, hogy a levéltetvek ellen irányítsák, az ott használt neonikotinoidok (Mospilan, Calypso, Actara) hatásosak a szilvamoly lárvák ellen is.

Szilvamoly csapdázás eredménye:

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti csapdafogás eredménye (06.19-06.25.)

 

 

 

 

Tiszakerecseny

 

 

 

 

május 4.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 3.

 

 

 

 

0

 

 

Javasolt készítmények levéltetvek ellen:

• Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási id: 14 nap

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási id: 3 nap 

Calypso 480 SC (0,3 l/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási id: 14 nap

• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási id: 14 nap

Javasolt készítmények, szilvamoly és egyéb molykártevk ellen:

• Insegar 25 WG (0,3-0,4 kg/ha) szilva, szibarack, kajszibarack kultúrákban 

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)

Javasolt készítmények cseresznyelégy ellen:

• Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap

Calypso 480 SC (0,3 l/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap
• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha), élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap 

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 3 nap

• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap 

• Judo (1-1,2 l/ha) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 7 nap

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


13.-as Növényvédelmi hírlevél

Tisztelt Gazdák!

Június 22.-vel kezdődő hétre a meteorológusok a hónapnak megfelelő 23-28°C maximum hőmérsékletet jósolnak. Csapadékra a hét végén (06.20-21.), illetve a következő hét közepén (06.24. szerda) számíthatunk.

 

ALMA: 

Az alma most gyümölcsnövekedési szakaszban van.  

 

Almafa varasodás:

 

Az idei év hétről-hétre változó képet mutat. Egyes hetekben a varasodás fertőzési nyomása alacsony, míg máskor kiemelkedően magas. Az elmúlt héten 06.14 -16. között csapadékos volt az időjárás. A levelek hosszasan nedvesek voltak, ekkor az infekció száz százalékos valószínűséggel megtörtént. A 16.-ai fertőzések tünetei ezen a héten (06.22-vel kezdődő héten) fog megjelenni. A betegség már csak ivartalan úton, a leveleken lévő varas foltokon kialakult konídiumokkal terjed.

 

Az elmúlt heti magas fertőzési nyomásra való tekintettel védekezésekre továbbra is két módot javaslunk: 

 

 1. Tünetmentes ültetvények: a csapadékos időjárást követően a tünetek megjelenése előtt megelőző jelleggel a kontakt készítményeket javasoljuk.
 2. Erősen fertőzött ültetvényekben, ahol a levelek fertőzöttek, a levelek és végső soron a gyümölcs tünetmentesítése a cél. Itt továbbra is felszívódó és kontakt készítmények kombinációját javasoljuk.

 

 

Lisztharmat:

A lisztharmatra érzékeny fajtákon még lehet látni friss tüneteket, itt továbbra is gondot okoz. A fertőzött ültetvényeken javasoljuk, hogy célirányosan Thiovit Jet vagy Kumulus S nyári hígítású oldatával (3-4 kg/ha) vagy a varasodással egymenetben varasodás és lisztharmat elleni kettős hatású   gombaölő szerekkel (Topas, Folicur Solo, Luna Experience, Tercel….) védekezzenek a lisztharmat ellen.

Tűzelhalás

Megjelent a tűzelhalás a megyében, a nyári fertőzés csak a sérüléseken keresztül tud létrejönni, ezért javasoljuk a mechanikailag sérült (szélverés, jég…) ültetvények kezelését Copac Flow-val. A fertőzött ágvégek eltávolításával tudjuk legjobban megállítani a betegség ültetvényen belüli tovaterjedését!

Javasolt készítmények varasodás fertőzés esetén:

 • Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)
 • Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)
 • Syllit 400 SC (1,7 l/ha) erős varasodás fertőzés esetén

Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

 • Fontelis (0,75l/ha)      + kontakt 
 • Luna experience (0,5-0, 75 l/ha)  + kontakt
 • Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt  hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!
 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)           + kontakt
 • Flint max (0,2-0,3 kg/ha)         +  kontakt

Javasolt kontakt gombaölő szer varasodás ellen:  

 • Merpan 80 WDG (2kg/ha), 
 • Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) 
 • Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), 
 • Dithane M-45 (0,2%),  
 • Folpan 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), 
 • Bravo 500 (2,5-3 l/ha)….

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

 • Cyflamid (0,4l/ha)  megelőző, és visszaható kuratív hatással
 • Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
 • Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat
 • Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

 

Javasolt készítmény tűzelhalás tüneteinek a csökkentésére:

 • Réz tartalmú készítmények, a vegetációban való használatkor a készítmény perzselést okozhat, a permetezések tervezésekor erre minden esetben legyünk figyelemmel

Almamoly:

Tuzséron komoly almamoly probléma van! A csapda adatok a Gödörföldre és a Mikótelkére vonatkoznak. Nagyon magas egyedszámban folyamatosan rajzanak a molyok, nincs hullámvölgy a rajzásban. A védekezéseket komolyan kell venni. A különböző hatásmechanizmusú rovarölő szerek váltott használatát javasoljuk, esetleg kombináltan kontakt vagy gázosodó szerek kombinációja is alkalmazható a hatás fokozása érdekében. 

A megye többi részén az 1. nemzedék rajzása egyértelműen lezajlott, ezeken a helyszíneken célzott almamoly elleni készítményekre nincs szükség. 

 

 

Almailonca:

Az almailonca 1. nemzedékének a rajzása befejeződött, jelenleg a károsító lárva stádiumban található.

 

 

Almalevél aknázómoly:

A csapdák nem fogtak egyetlen egy egyedet sem.

Lombosfa-fehérmoly:

A csapdák nem fogtak egyetlen egy egyedet sem.

Zöld alma-levéltetű:

A levéltetvek közül nagyobb számban a zöld alma-levéltetű van jelen az almásokban, a friss hajtásvégeken az új kolóniák kialakulása folyamatos. A védekezéseket ezen új telepek megállítására kell összpontosítanunk. A védekezésre elsősorban felszívódó rovarölő szereket javaslunk.

Atkák:

A meleg idő elősegíti az atkák terjedését, a 06.22.-vel kezdődő héten a meteorológiai előrejelzések szerint csökken ugyan a hőmérséklet, de még így is 25°C körül lesz a maximum léghőmérséklet. Jelenleg még sok gondot nem okoztak az atkák, de lehet számítani ez előretörésükre.

Almalevél-gubacsszúnyog:

A levelek szélének a bepöndörítésével esztétikai károkat okoz, de gazdasági jelentőségük csekély. A védekezést a levelek torzulása előtt el kell végezni, javasoljuk a levéltetvekkel egymenetben felszívódó rovarölő szerekkel való védekezést.

 

KÖRTE

A körte most gyümölcsnövekedési szakaszban található

Körtelevélbolha:

Az elkövetkező időszakban várható hogy a körtelevélbolha felszaporodik. Az ellenük való védekezéseket addig javasoljuk elvégezni, amíg a károsítót védő mézharmat ki nem alakult.  

Körte varasodás:

A körte varasodás első tünetei május közepén megjelentek, azóta a betegség terjedése visszaesett, köszönhetően a kezeléseknek. A fertőzött gyümölcsösökben az almánál említett kontakt gombaölő szereket javasoljuk használni.

 

Javasolt készítmények varasodás veszély esetén:

lásd az almánál javasolt készítményeket

Javasolt készítmény levélbolha, gubacsatka ellen:

 • Vertimec  Pro (0,75 -1 l/ha) 
 • Voliam Targo 063 SC (0,75-1l/ha) atka és molykártevők ellen!
 • Envidor (0,6l/ha)
 • Movento (3m -es lombkorona esetén 1,5-2,25 l/ha). Aki még nem használta a Moventót javasoljuk, hogy permetezzen vele most, hiszen a készítmény kedvező hatását elsősorban a vegetáció első felében adja le.

 

 

CSONTHÉJASOK:

A cseresznye érik, a meggy zsendülés, az összes többi gyümölcsfaj gyömölcsnövekedés stádiumában van 

 

Cseresznye, meggy gyümölcsfertőző monília:

Különösen a most érő cseresznyében okoz gondot, a kicsattanó gyümölcsök, rovar és madár kár okozta sérülések mind-mind kaput nyitnak a moníliás gyümölcsrothadásnak. Az érő félben levő cseresznyében csak nagyon korlátozottan lehet permetezni.

Meggy antraknózis (Glöospórium):

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a következő napokra jósolt eső nagymértékben elősegíti a meggy antraknózis kórokozóinak terjedését. A betegség tünetei még nem jelentkeznek, azokkal csak az érés közeledtével fogunk találkozni. A hatékony védekezés feltétele az időben történő védekezés!

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

Az antraknózis és a blumeriellás levélfoltosság mellett a levéllikacsosodás is megjelenhet a meggyesekben. A védekezéseket összehangoltan egy kezeléssel meg lehet oldani 

A levéllyukasztó betegség tüneteivel a meggy mellet az őszibarackban, cseresznyében és a szilvában is találkozhatunk.

Cseresznye, meggy blumeriellás levélfoltossága:

A kórokozóra jellemző első tünetekkel már lehet találkozni: a leveleken apró kör alakú lilás foltok, melyek később besárgulnak. Az érő félben levő gyümölcsösökben már csak a betakarítást követően javasoljuk a védekezést. A még érés előtti meggyesekben a gombaölő szerek használatakor legyünk tekintettel az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre.

Levéltetvek:

Elsősorban szilvában okoznak komolyabb problémát, a védekezésre felszívódó készítményeket javasolunk. A levéltetvek elleni kezeléseket össze lehet kapcsolni a szilvamoly elleni védekezésekkel.

Cseresznyelégy:

A cseresznyelégy kártétele megjelent a cseresznyében. Várható, hogy az elkövetkezőkben érő meggyesekben is találkozhatunk velük. A védekezést megelőző jelleggel a cseresznyelégy gyümölcsbe való berágása előtt el kell végezni!

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása az elmúlt hetekhez képest újra indult, egyenlőre még nem okoz komoly gondot, a következő napokban valószínűleg az imágók csapdában való megjelenése is erősödni fog. 

 

 

Javasolt készítmények levéltetvek ellen:

 • Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha)
 • Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)
 • Calypso 480 SC (0,3 l/ha), 
 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

Javasolt készítmények, szilvamoly és egyéb molykártevők ellen: 

 • Insegar 25 WG (0,3-0,4 kg/ha) szilva, őszibarack, kajszibarack kultúrákban
 • Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)

Javasolt készítmények cseresznyelégy ellen:

 • Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha)
 • Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)
 • Calypso 480 SC (0,3 l/ha), 
 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


12.-es Növényvédelmi hírlevél

Tisztelt Gazdák!

Az elkövetkezhétre (06.15-21.) a meteorológiai elrejelzések szerint a hmérséklet enyhülni fog. A várható napi maximum 23-27°C között fog mozogni, csapadékra majdnem minden nap számíthatunk.

ALMA:

Az alma jelenleg 20-30 mm gyümölcsméret állapotban van

Almafa varasodás:

Az elmúlt napokban a varasodás terjedéséhez szükséges csapadék mennyiség, illetve levélfelületi nedvesség csak elszórtan, néhány településen (Kálmánházán, Rozsályon és Tarpán ) volt megfelel. A betegség terjedése csökkent, az elkövetkezhéten (06.15-22.) csak szórványosan számíthatunk csapadékra, ami növelni fogja a fertzési nyomást.

A varasodás terjedése már teljes mértékben konídiumos formában történik. Az aszkospórák szóródása minden egyes mintánkban megsznt. A védekezések során el kell érnünk, hogy a levelek tünetmentesek legyenek, hiszen a kórokozó innen terjed át a gyümölcsre. Az ersen fertzött ültetvényekben továbbra is felszívódó készítményeket és kombinációs partnereit javasoljuk használni. A tünetmentes ültetvényekben megelzjelleggel kontakt gombaölszerekkel történkezeléseket javasolunk.

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

06.05.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,7

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.06.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,9

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.07.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,5

 

 

 

 

3,2

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,6

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,4

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.08.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,3

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

3,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,3

 

 

 

 

4,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.09.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.10.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,7

 

 

 

 

2,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

06.11.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,5

 

 

 

 

5,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és idpontban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

Az ültetvények vegyes képet mutatnak. Június elejére már egyértelmen látszik, hogy az érzékeny fajtákon, illetve ott, ahol a metszéssel vagy permetezéssel történvédekezés kevésbé sikerült, a lisztharmat ersebben van jelen. A jól kezelt gyümölcsösök többnyire teljesen tünetmentesek. Az idjárás elrejelzést elemezve (felváltva csapadékos és száraz napok) optimális klimatikus feltételt teremt a lisztharmat további terjedésének. Fertzött ültetvényekben a varasodással egymenetben Topas-al vagy Folicur Soloval védekezhetünk.

Tzelhalás:

A tzelhalás idei megjelenése nagyon gyenge, elvétve egy-két helyrl lehet hallani fertzésrl. A betegség nyári terjedése legtöbbször a heves viharokhoz, jégeshöz kötött, ugyanis ekkor keletkeznek olyan sérülések a növényen, ami segíti a baktérium bejutását a növény szöveteibe. A nagy sérülésekkel járó viharok után javasoljuk a réz tartalmú készítmények használatát. Felhívjuk a Tisztelt Gazdák figyelmét, hogy a réztartalmú szerek ilyenkor fitotokszikusak lehetnek!

Javasolt készítmények varasodás fertzés esetén:

Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)
Syllit 400 SC (1,7 l/ha)


Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

Fontelis 20 SC (0,75l/ha) + kontakt

Luna Experience (0,5-0,75 l/ha) + kontakt

Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

Topas 100 EC (0,5 l/ha) + kontakt

Flint Max (0,2-0,3 kg/ha) + kontakt


Javasolt kontakt gombaöl
szer varasodás ellen:

Merpan 80 WDG (2kg/ha),
Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha)
Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha),
Dithane M-45 (0,2%),
Folpan 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha),
Bravo 500 (2,5-3 l/ha)....


Javasolt készítmények lisztharmat ellen:


Almamoly:

Cyflamid (0,4l/ha) megelz, és visszaható kuratív hatással

Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

Az almamoly rajzása nem egyenletes, a csapdák más és más eredményt mutatnak. Nehéz egyértelmpermetezési javaslatot adni. Azokban az ültetvényekben, ahol a rajzás intenzitása magas, várhatóan a tojások és a fiatal lárvák aránya is magas, ezeken a helyeken az Insegar 25WG- t, Dimilint, Coragent illteve az Affirm-ot javasoljuk. Abban az esetben, ha a terület atkával is fertzött, akkor a ketts hatású Voliam Targo-t javasoljuk.

Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (06.05-06.11.)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 06.11. közötti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.06.11-én

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

április 28.

 

 

 

 

37

 

 

 

 

427

 

 

 

 

imágók, lárvák

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 1.

 

 

 

 

4

 

 

 

 

407

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

0

 

 

 

 

397

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

április 24.

 

 

 

 

7

 

 

 

 

457

 

 

 

 

lárvák

 

 

 

 

Buj

 

 

 

 

-

 

 

 

 

10

 

 

 

 

-

 

 

 

Almailonca:

Az almailonca rajzása már 3. hete tart, a csapdákban fogott egyedek száma nem túl magas. Az almamoly elleni kezelések megfelelvédelmet nyújtanak az ilonca ellen is.

Almailonca csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (06.05-06.11.)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 06.11. közötti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.06.11-én

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

május 25.

 

 

 

 

7

 

 

 

 

198

 

 

 

 

imágók, tojások, fiatal lárvák

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

-

 

 

 

 

0

 

 

 

 

0

 

 

 

 

-

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

május 23.

 

 

 

 

11

 

 

 

 

214

 

 

 

 

imágók, tojások, fiatal lárvák

 

 

Aknázómolyok:

A csapdáink az elmúlt héten nem fogtak sem almalevél-aknázómolyt, sem lombosfa-fehérmolyt.

Zöld alma-levéltet:

Mind a zöld alma-levéltetvek, mind a levélpirosító alma-levéltetvek jelen vannak az ültetvényekben, az utóbbi elenyészjelleggel, inkább csak egyes fertzöttebb kertekben lehet a

kártételét észrevenni. A meglévkolóniák és az új telepek kialakulásának a megakadályozása végett javasoljuk a felszívódó hatású Actara, Calypso vagy Mospilan használatát.

Atkák:

Egyenlre az atkák komolyabb kártételével még nem kell számolnunk, fertzött ültetvényekrl a megyében még nem hallottunk. Az atkákra jellemz, hogy az elsmegjelenésük foltokban, néhány facsoporton összpontosul, ami nehezen észrevehetés csalókán atkamentes képet adhat egy ültetvényrl. Az eredményes védekezés feltétele, hogy ezeket a gócpontokat idben megfékezzük. Javasoljuk a Voliam Targo használatát, amivel az atkák és az almamoly elleni is tudunk egyszerre védekezni.

Almalevél-gubacsszúnyog:

Az almalevél-gubacsszúnyog nem egy jelents kártev, inkább esztétikailag okoz gondot, gazdasági jelentsége csekély. A kártevt elpusztítani a lárva szakasz elején lehet, ami most van. A védekezésre a levéltetvek ellen használatos Actara-át, Calypso-t vagy Mospilan-t javasoljuk.

Javasolt készítmények molykártevk ellen:

 • Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejldésgátló

 • Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó

 • Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)

 • Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevk + atkák ellen)

 • Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható

 • Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény

 • Reldan 22 EC 2,7 l/ha

  Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevk ellen:

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetellen: 0,18-0,2 l/ha)

 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

• Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás.

Javasolt készítmények levéltetvek, vértetellen:

• Movento (3m -es lombkorona esetén 1,5-2,25 l/ha)

KÖRTE

A körte most gyümölcsnövekedési szakaszban van

Körtelevélbolha:

Az intenzív hajtásnövekedésnek köszönheten a körtén most folyamatosan megtalálhatóak a friss hajtásvégek, új levelek. A körtelevélbolha ezeket a felületeket szereti a legjobban. A meleg idjárás, valamint a friss hajtások teljesen optimálisak a levélbolha felszaporodásának. A permetezéseket addig javasoljuk elvégezni, míg a mézharmat ki nem alakul a védekezésre. A Vertimec Pro, illetve az Envidor használatát javasoljuk. A hatás fokozása érdekében nedvesítszer használata indokolt.

Körte gubacsatka:

Az idei évben a körte gubacsatka kártétele fokozottan jelentkezik, a védekezéseket az új gubacsok kialakulása eltt el kell végezni. A körte levélbolha ellen használt Vertimec Pro vagy Envidor használatos a gubacsatka ellen is.

Körte varasodás:

A május végi csapadékosabb idjáráskor fertzött növényeken a tünetek már megjelentek az elmúlt héten. Abban az esetben, ha még nem történt meg a védekezés vagy nem volt sikeres, akkor javasoljuk a felszívódó és kontakt készítmények kombinációját. A körte varasodás esetében a levelekrl viszonylag hamar fertzdnek a gyümölcsök, ezt a fertzési forrást (levél tünet) minél hamarabb meg kell fékezni.

Javasolt készítmények varasodás veszély esetén:

lásd az almánál javasolt készítményeket

Javasolt készítmény levélbolha, gubacsatka ellen:

• Vertimec Pro (0,75 -1 l/ha)
• Voliam Targo 063 SC (0,75-1l/ha) atka és molykártev
k ellen! • Envidor (0,6l/ha)
• Movento (3m -es lombkorona esetén 1,5-2,25 l/ha)

CSONTHÉJASOK:

A cseresznye érik, a meggy zsendülés, az összes többi gyümölcsfaj gyömölcsnövekedés stádiumában van

Meggy antraknózis (Glöospórium):

Az antraknózis alattomos, veszélyes kórokozó. A tünet sokáig nem látszik, majd éréskor gyors le- futású rohadással találkozunk. A védekezéseket megelzjellegel most, még a zöld gyümölcs álla- potban el kell végezni.

Cseresznye, meggy gyümölcsfertzmonília

Mechanikai sérülések (rovarrágás, kicsattanás...) nyomán másodlagos kórokozóként léphet fel a gyümölcsfertzmonília. A védekezéseket az antraknózis elleni védekezéssel érdemes összehangolni.

Blumeriellás levélfoltossága:

Csak a meggyben és a cseresznyében érés környékén jelentkezbetegség. Egyenlre a tünetekkel még nem találkoztunk.

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

Kártételük szibarackban a levélen már hetek óta megjelent, a védekezéseket addig érdemes elvégezni, míg a gomba a gyümölcsre át nem terjed. A betegség szibarack mellett szilván is megjelenhet.

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

 • Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha),

 • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

 • Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),

 • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)

 • Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

  Cseresznyelégy:

  A cseresznyelégy a meggy érésével párhuzamosan megjelenik a meggyesekben és a cseresznyében is. A védekezési javaslatunk, hogy a meggy betakarítása eltt 14 nappal (betartva ezzel az élelmezés egészségügyi várakozási idt) használjuk az Actara SC-t, ami nem csak a cseresznyelégy ellen, de a levéltetvek elleni hatásos.

  Levéltetvek:

  Elssorban cseresznyében, szilvában és szibarackban már most is sok gondot okoznak a levéltetvek. A késbbiekben a hajtásnövekedés befejeztéig várható az újabb telepek kialakulása. Ezek ellen javasoljuk az Actara SC-t összehangolva az egyéb kártevkkel (cseresznyelégy, szilvamoly...). Felhívjuk a figyelmet, hogy csonthéjasok közül az Actara SC-nek csak meggyben, cseresznyében és szilvában van engedélye.

  Szilvamoly:

  A rajzás már 2. hete stagnál. Jelenleg az 1. nemzedék lárvái károsítanak a gyümölcsben.

  Szilvamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti csapdafogás erdménye (05.28-06.04)

 

 

 

 

Tiszakerecseny

 

 

 

 

május 4.

 

 

 

 

9

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 3.

 

 

 

 

8

 

 

Javasolt készítmények levéltetvek ellen:

• Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha)

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)

Calypso 480 SC (0,3 l/ha),
• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

Javasolt készítmények, szilvamoly és egyéb molykártevk ellen:

• Insegar 25 WG (0,3-0,4 kg/ha) szilva, szibarack, kajszibarack kultúrákban

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)

Javasolt készítmények cseresznyelégy ellen:

• Actara SC (hektáronként 1000 liter permetlé esetén: 0,2-0,3 l/ha)

• Karate Zeon 5 CS (0,2-0,3l/ha)

Calypso 480 SC (0,3 l/ha),
• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


11.-es Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

A meteorológiai előrejelzések az elkövetkező hétre csapadékos, a mostanitól kissé hűvösebb időjárást jósolnak. A várható nappali maximum hőmérséklet 24-27°C között lesz.

ALMA: 

Az alma jelenleg 20-30 mm gyümölcsméret állapotban van.

Almafa varasodás:

A várakozásoknak megfelelően a múlt heti erős fertőzési nyomást követően a varasodás tünetek megjelentek az ültetvényekben. Levél tünetet szinte mindenhol lehet tapasztalni, de sok helyszínen már a gyümölcsön is megtalálhatóak a gomba tünetei. Az elmúlt napokat tekintve Tarpa, Mátészalka, Rozsály, Nyírbátor környékén volt az időjárás optimális a varasodás fertőzésének. Az elkövetkező héten (június 8-14.) a meteorológiai előrejelzések további csapadékot jósolnak. Amennyiben ez az időjárás folytatódik, a varasodás további fertőzésére lehet számítani.

Laborvizsgálataink alapján aszkospóra szóródást már nem tapasztalunk, az idei évben viszonylag hamar elindult a spóraszóródás, melynek következtében már mostanra kiürültek a szaporító testek. A betegség terjedése áttevődik az ivartalan úton létrejött konídiumokra. Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a varasodás lokálisan a fertőzött levelekről fertőzi az egészséges részeket. Az eredményes védekezés fontos feltétele a lombfelület tisztán tartása.

A várható csapadékos időjárás és az előző hetek erős fertőzései miatt, még nem javasoljuk a felszívódó készítmények elhagyását. A biztonságos termelés végett továbbra is az azol típusú készítményeket javaslunk kontaktal kombinálva.

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és időpontban a varasodás fertőzése megtörténhetett

Lisztharmat:

A kertszemlék során tapasztalható a gombaölő szerek lisztharmat elleni pozitív hatása. A tünetek szépen blokkolva lettek, a friss hajtásokon egészséges levelek fejlődnek. A korábban fertőzött leveken a fertőzések helyén a kezelések hatására vöröses, anticiános elszíneződés tapasztalható, a levelek tünetmentesek, de továbbra is össze vannak hajolva. Sajnos, a korábban beteg, deformált levelek már nem fognak kisimulni, a későbbiekben a friss levelek fertőzésének megakadályozására kell összpontosítanunk.

Tűzelhalás

Egyes termelők jelezték, hogy tűzelhalás tünetével találkoztak, ennek ellenére mi még egyetlen egy helyszínen sem észleltük a betegség előretörését. A nyári viharok, jégesők könnyen okozhatnak olyan sérüléseket, ami elősegíti a baktérium bejutását a növénybe, ilyen esetekkor javasoljuk a réztartalmú szerek használatát.

Javasolt készítmények varasodás fertőzés esetén:

 • Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)
 • Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)
 • Syllit 400 SC (1,7 l/ha)

Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

 • Frontelis (0,75l/ha)      + kontakt 
 • Luna experience (0,5-0, 75 l/ha)  + kontakt
 • Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt  hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!
 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)           + kontakt
 • Flint max (0,2-0,3 kg/ha)         +  kontakt

Kontakt gombaölőszer partnerként használható készítmények:  Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%),  Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)….

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

 • Cyflamid (0,4l/ha)  megelőző, és visszaható kuratív hatással
 • Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
 • Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat
 • Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

 

Almamoly:

Az almamoly csapdafogások eredménye az előző hetihez hasonlóan alakultak, Tuzséron magas egyedszámú a rajzás, míg a megye más területein kevés imágót fogtak a csapdák.  A tojások és a fiatal lárvák ellen ható fejlődésgátló készítmények használatát csak ott javasoljuk, ahol a heti csapdafogások elérik a 20 db-ot.

Almamoly csapdázás eredménye

 

első megjelenés dátuma

elmúlt heti fogások eredménye (05.28-06.04.)

első megjelenés és 06.04. közti hőösszeg

a populáció feltételezett állapota 2015.06.04-én

Tuzsér

április 28.

35

332

imágók, lárvák

Tarpa

május 1.

9

316

lárvák

Ajak

május 2. 

4

304

lárvák

Tiszadob

április 24.

8

361

lárvák


Almailonca:

Az almailonca rajzása elindult, egyenlőre komoly növényvédelmi veszély nincs, viszont oda kell figyelni a kártevőre. Az elkövetkező hetekben várható a rajzás és a peterakás csúcsa, a célzott kezeléseket erre az időpontra javasoljuk. Az almamoly elleni védekezések az ilonca ellen is hatásosak.

Almailonca csapdázás eredménye

 

első megjelenés dátuma

elmúlt heti fogások eredménye (05.28-06.04.)

első megjelenés és 06.04. közti hőösszeg

a populáció feltételezett állapota 2015.06.04-én

Tuzsér

május 25.

3

103

imágók

Ajak

-

0

0

-

Tiszadob

május 23.

16

118

imágók

Almalevél aknázómoly:

Az almalevél aknázómoly első nemzedékének rajzása megállt, a populáció most lárva stádiumban található.

Lombosfa fehérmoly:

A lombosfa fehérmoly rajzása megállt, a csapdák az elmúlt héten nem fogtak új egyedeket.

Zöld alma levéltetű:

A meleg, csapadékos időjárás egyre jobban segíti terjeszkedését, új kolóniák megjelenését. A kártevő szívogatásának eredményeképpen a levelek torzulnak, deformálnak, összetekerednek, extrém esetekben a friss hajtásvégek is torzulnak. Az eredményes védekezés feltétele, hogy időben védekezzünk. Az intenzív hajtásnövekedési időszakban a friss levelek védelme kiemelkedően fontos, javasoljuk a felszívódó szerekkel való védekezéseket.

Atkák:

Atkák jelenlétével eddig még nem találkoztunk, a meleg időjárás elősegíti a rajzásukat. A kártevő a károsítását néhány fából álló kisebb területen kezdi el és onnan terjed szét a gyümölcsösbe, ezért javasoljuk a kertek szemléjét, szükség esetén a védekezések elvégzését.

 

Javasolt készítmények molykártevők ellen:

 • Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejlődésgátló
 • Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó
 • Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)
 • Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevők + atkák ellen)
 • Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható
 • Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény 
 • Reldan 22 EC 2,7 l/ha

 

Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevők ellen

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás
 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetű ellen: 0,18-0,2 l/ha)
 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás
 • Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás. 

 

CSONTHÉJASOK:

A cseresznye érés, a szilva meggy őszibarack gyümölcsnövekedés stádiumában van

Meggy antraknózis (Glöospórium):

A meggyben az elkövetkező időszakban a cseresznyelégy mellett ezek a kórokozó elleni védekezések fogják meghatározni a növényvédelmi munkákat. Csapadékos időjárásban fordítsunk fokozott figyelmet a meggy antraknózisát okozó kártevőkre! Veszélyes, hogy a tünetek csak az érés során jelentkeznek, a most egészségesnek tűnő gyümölcskezdemények könnyen lehetnek már fertőzöttek. Megelőző jelleggel javasoljuk a veszélyes, csapadékos időjárást követően kontakt készítmények használatát.

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

Kevés tünettel találkoztunk eddig, köszönhetően annak, hogy a gazdák odafigyelnek, védekeznek és a kezelések hatásosak. A jövő hétre (június 8-14) jósolt csapadék a meggyantraknózis mellett a csonthéjasok levéllikacsosodásának a terjedését is elő fogja segíteni.

Monília:

Az érő félben lévő kicsattanó cseresznye könnyen fertőződhet moníliával, ami a gyümölcs későbbi rothadásához vezethet.

 

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

 • Orius 20 EW  (0,75-0,9 l/ha),
 • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),
 • Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),
 • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),
 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)
 • Kontakt gombaölőszer partnerként használható készítmények:  Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%),  Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

 

Levéltetvek:

Erőteljesen jön fel a hamvas szilva levéltetű, illetve a fekete cseresznye levéltetű, az ellenük való védekezést javasoljuk időben, még a levelek torzulása előtt elvégezni.

 

Cseresznyelégy:

A hagyományos cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) egyelőre még nem került a csapdákba, de kisebb populációval rendelkező és egyben korábban rajzó amerikai cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) első egyedei már megjelentek.

 

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása csökken vagy inkább stagnál. A kártevő jelen van az ültetvényekben, a védekezéseket felszívódó szerekkel elsősorban a levéltetűre kell összpontosítani, de ezzel egymenetben a kezelések hatásosak a szilvamoly ellen.

Szilvamoly csapdázás eredménye

 

első megjelenés dátuma

elmúlt heti csapdafogás erdménye (05.28-06.04)

Tiszakerecseny

május 4.

9

Tarpa

május 3.

8


Védekezési javaslatok szilvamoly és levéltetvek ellen 

 • Actara 25 WG (30g/100l)  
 • Calypso 480 SC (0,3 l/ha), 
 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

 

További szakmai kérdéssel forduljanak hozzám bizalommal:

Moravszki Gábor

Demo-Trade Kft.

4400 Nyíregyháza, Liliom utca 30.


10.-es Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

Az idjárás az elmúlt hetekhez képest teljesen megváltozott, az eddig száraz idcsapadékosra váltott, ezzel párhuzamosan a betegségek veszélyessége is ersödött. Az elrejelzéseknek megfelelen a csapdákos idjúnius elshetében is meghatározó lesz. Száraz és ess napok fogják váltani egymást. A várható nappali maximum hmérséklet 17-24°C közt lesz.

ALMA:

Az alma most 15-20mm-es gyümölcsméret állapotban van

Almafa varasodás:

Az elzheti elrejelzésekhez képest homlokegyenesen más növényvédelmi probléma jelentkezik, míg eddig a fprobléma a lisztharmat fertzése volt, mára teljesen áttevdött a fajsúly a varasodásra. A lenti táblázatban, ami a levélfelületi nedvességet mutatja látható, hogy az elmúlt héten megyeszerte mindenütt csapadékos idjárás volt, ami magas fertzési nyomással jár. Ezzel párhuzamosan az aszkospórák szóródása csökken, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy vissza esne a betegség terjedése, ellenkezleg a levegbe van elég spóra gomba szaporodásához, a csapadék mennyiség kedvezszámára. Az idjárási elrejelzések június elshetére továbbra is csapadékot mondanak. Hatalmas fertzés alakulhat ki! Tüneteket levélen és Idareden gyümölcsön is lehet látni.

A meglévtünetek megszüntetésére, és további védelemre javasoljuk a difenolkonazol tartalmú gombaölszereket (Score, Difcore.....) kontakt készítménnyel kombinálva. Ers fertzés esetén magasabb dózis javasolt, illetve két permetezés közt javasoljuk a Syllit hasznáatát

Hírlevél 2015.05.28.

érvényes: 2015.06.03-ig

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

05.22.

 

 

 

 

10,5 8

 

 

 

 

8,0 0

 

 

 

 

6,92

 

 

 

 

16,5 8

 

 

 

 

12,0 0

 

 

 

 

11,92

 

 

 

 

13,1 7

 

 

 

 

8,58

 

 

 

 

5,00

 

 

 

 

9,42

 

 

 

 

9,75

 

 

 

 

9,83

 

 

 

 

05.23.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,4 2

 

 

 

 

1,92

 

 

 

 

15,0 8

 

 

 

 

10,7 5

 

 

 

 

15,92

 

 

 

 

14,8 3

 

 

 

 

12,83

 

 

 

 

4,83

 

 

 

 

6,67

 

 

 

 

3,92

 

 

 

 

11,42

 

 

 

 

05.24.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,7 5

 

 

 

 

4,17

 

 

 

 

9,33

 

 

 

 

9,08

 

 

 

 

8,92

 

 

 

 

11,33

 

 

 

 

10,25

 

 

 

 

5,83

 

 

 

 

1,00

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

7,42

 

 

 

 

05.25.

 

 

 

 

5,50

 

 

 

 

0,0 0

 

 

 

 

0,42

 

 

 

 

7,33

 

 

 

 

9,42

 

 

 

 

7,00

 

 

 

 

9,42

 

 

 

 

11,83

 

 

 

 

5,67

 

 

 

 

6,58

 

 

 

 

6,00

 

 

 

 

7,67

 

 

 

 

05.26.

 

 

 

 

12,5 8

 

 

 

 

7,6 7

 

 

 

 

10,08

 

 

 

 

10,6 7

 

 

 

 

6,33

 

 

 

 

12,92

 

 

 

 

12,5 0

 

 

 

 

10,17

 

 

 

 

2,25

 

 

 

 

9,25

 

 

 

 

9,58

 

 

 

 

10,67

 

 

 

 

05.27.

 

 

 

 

11,42

 

 

 

 

7,5 0

 

 

 

 

9,42

 

 

 

 

10,1 7

 

 

 

 

21,4 2

 

 

 

 

11,33

 

 

 

 

9,50

 

 

 

 

9,42

 

 

 

 

2,25

 

 

 

 

10,17

 

 

 

 

10,17

 

 

 

 

11,58

 

 

 

 

05.28.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,17

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és idpontban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

Az idjárás változás ugyan eltolta a védekezés irányát a varasodás irányába, de ne felejtsük el, hogy az idnként nedves levélfelület napsütéssel párosítva kedvez a felületen éllisztharmat további terjedésének is. Ha célirányosan csak varasodás elleni készítményeket használunk, akkor könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy váratlanul fellép a lisztharmat. ennek megelzése végett javasoljuk a ketts hatású készítményeket: Folicur Solo, Topas...

Tzelhalás

Egyenlre nincs tünet. A szatmári részen nagyon ers jégesvolt, elképzelhethogy a baj fokozódik azzal, hogy a sérült részeken keresztül fertzni fog a tzelhalás. Javasoljuk a jégvert gyümölcsösökben a réztartalmú készítmények használatát

Javasolt készítmények varasodás fertzés esetén:

Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)

Syllit 400 SC (1,7 l/ha)

Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

Frontelis (0,75l/ha) + kontakt
Luna experience (0,5-0, 75 l/ha) + kontakt

Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

Topas 100 EC (0,5 l/ha) + kontakt Flint max (0,2-0,3 kg/ha) + kontakt

Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)....

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

Cyflamid (0,4l/ha) megelz, és visszaható kuratív hatással 

Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

Almamoly:

Az almamoly rajzása ingadozik, teljesen más adatokat mutat a tuzséri csapda mint az összes többi. A populáció már 2. hete nagyobb arányban fiatal lárva stádiumban található. A rajzáscsúcson lerakott tojások már fiatal lárva alakban találhatóak, javaslom a lárvák elleni fejldésgátló készítmények illetve felszívódó rovarölszereket használatát.

Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (05.22-28)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 05.28. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.05.28-án

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

április 28.

 

 

 

 

38

 

 

 

 

257

 

 

 

 

fiatal lárvák

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 1.

 

 

 

 

6

 

 

 

 

231

 

 

 

 

fiatal lárvák

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

231

 

 

 

 

fiatal lárvák

 

 

Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (05.22-28)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 05.28. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.05.28-án

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

április 24.

 

 

 

 

4

 

 

 

 

292

 

 

 

 

fiatal lárvák

 

 

Almailonca, sodrómolyok:

Sem az ilonca, sem más sodrómoly nem rajzik. Az áprilisi sodrómoly populáció most kifejlett lárva alakban található és károsítja a leveleket.

Almalevél aknázómoly:

Az almalevél aknázómoly elsnemzedékének a rajzás megállt, a populáció most lárva stádiumban található.

almalevél aknázómoly csapdafogási eredmények

 

 

 

az elmúlt heti fogások eredménye

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

0

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

0

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

0

 

 

Lombosfa fehérmoly:

A lombosfa fehérmoly egyedek folyamatosan nagyon alacsony egyedszámmal vannak jelen a csapdában ez elmúlt héten 10db-ot fogtak a csapdáink, ez nem jelent növényvédelmi veszélyhelyzetet.

Levéltetvek, csipkés poloska:

A csipkés poloskák és a levéltetvek telepei folyamatosan fejldnek, szaporodnak. Javasoljuk a z újabb kolóniák kialakulása eltt a megelzjellegvédekezéseket felszívódó rovarölszerekkel.

Javasolt készítmények molykártevk ellen:

 • Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejldésgátló

 • Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó

 • Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)

 • Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevk + atkák ellen)

 • Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható

 • Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény

 • Reldan 22 EC 2,7 l/ha

  Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevk ellen

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetellen: 0,18-0,2 l/ha)

 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

 • Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás.

  CSONTHÉJASOK:

  A cseresznye zsendülés, érés állapotban van a többi csonthéjas gyümölcsnövekedés állapotában van

  Meggy antraknózis (Glöospórium):

  A csapadékos idjárás kedvez az antraknózis betegségeket okozó kórokozók terjedésének, javasol- juk, hogy a késbbi tünetek megelzése végett, megelzjelleggel védekezzünk. A betegség fert- zése most történik meg az eszések alatt, a tünet csak az érés elején fog jelentkezni. Az eredményes növényvédelem érdekében a kezelésekkel nem szabad addig várni.

  Csonthéjasok levéllikacsosodása:

  Az elmúlt hetekben a száraz idjárás visszavetette a gomba fejldését, ez mára megváltozott, elssorban szilvában és szibarackban jelentkezik. Itt is a megelzkezeléseket javasoljuk, különösen az szibarackban, ahol a gyümölcs is fertzdhet

  Monília:

A cseresznye érése elkezddött. Várható, hogy az intenzív csapadék hatására a gyümölcs kicsattan és a monília megfertzi.

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

 • Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha),

 • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

 • Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),

 • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)

 • Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

  Levéltetvek:

  Szilvában és a cseresznyében már kialakultak a levéltettelepek, a késbbiekben ezen telepek fejldésére, és az új hajtásokon új telepek megjelenésére lehet számítani. Javasoljuk a felszívódó készítmények használatát.

  Szilvamoly:

  A szilvamoly rajzása csökken, vagy inkább stagnál. a kártevjelen van az ültetvényekben a védekezéseket felszívódó szerekkel elssorban a levéltetre kell összpontosítani, de ezzel egymenetben a kezelések hatásosak a szilvamoly ellen.

  Szilvamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti csapdafogás erdménye (05.22-28)

 

 

 

 

Tiszakerecseny

 

 

 

 

május 4.

 

 

 

 

4

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 3.

 

 

 

 

6

 

 

Védekezési javaslatok szilvamoly és levéltetvek ellen

Actara 25 WG (30g/100l)

Calypso 480 SC (0,3 l/ha),

Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

 

 

2015.05.21-05.28.

 

 

 

 

Átlaghmérséklet

 

 

 

 

Lehullott csapadék

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

16 °C

 

 

 

 

17,6 mm

 

 

 

 

Apagy

 

 

 

 

16,1 °C

 

 

 

 

33,4 mm

 

 

 

 

Bodrogkisfalud

 

 

 

 

16,3 °C

 

 

 

 

33,4 mm

 

 

 

 

Kálmánháza

 

 

 

 

16,1 °C

 

 

 

 

31,6 mm

 

 

 

 

Mátészalka

 

 

 

 

17,9 °C

 

 

 

 

39,6 mm

 

 

 

 

Megyaszó

 

 

 

 

15,1 °C

 

 

 

 

43,8 mm

 

 

 

 

Nyíregyháza

 

 

 

 

16 °C

 

 

 

 

29 mm

 

 

 

 

Rozsály

 

 

 

 

16,6 °C

 

 

 

 

113,2 mm

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

16,3 °C

 

 

 

 

57 mm

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

15,6 °C

 

 

 

 

30,6 mm

 

 

 

 

Nyírszls

 

 

 

 

16,2 °C

 

 

 

 

43,8 mm

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

15,9 °C

 

 

 

 

21,2 mm

 

 

 

 

Újfehértó

 

 

 

 

16 °C

 

 

 

 

13,8 mm

 

 

 

 

Nyírbátor

 

 

 

 

15,8 °C

 

 

 

 

37,8 mm

 

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


9.-es Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt gazdák

A hosszú hétvégére (05.22-25.) csapadékos, kissé hvösebb idjárás várható. A hét további napjain a hmérséklet emelkedik, a várható nappali maximum hmérséklet 17-24°C között lesz.

ALMA:

Az alma most 10-15mm és gyümölcsméret, illetve intenzív hajtásnövekedés állapotban van

Almafa varasodás:

Az almafa varasodás fertzési veszélyhelyzete csökken, az elmúlt héten Nyíregyházán 05.12, 20-án Tuzséron 05.15-én volt a fertzéshez optimális a klíma. Az általunk vizsgált helyszínek közül egyedül Tarpán lehetett komolyabb infekcióra számítani. A fertzési intenzitás csökkenésével a növényvédelmi munka nem áll meg, ilyenkor is kell az almát védeni. A környezeti feltételekhez igazodva lehet a permetezési fordulók közötti idszakot növelni, a védekezéseket egy-egy essebb, vagy párásabb nap után idzíteni. A betegségek veszélye áttevdött a lisztharmat irányába, javasoljuk a ketts lisztharmat és varasodás ellen is ható készítmények alkalmazását.

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

05.15.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,9

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,7

 

 

 

 

10,5

 

 

 

 

5,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.16.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

4,3

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,4

 

 

 

 

6,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.17.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

0,3

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,3

 

 

 

 

1,0

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.18.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,0

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

05.19.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,0

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

3,3

 

 

 

 

0,4

 

 

 

 

4,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

05.20.

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,3

 

 

 

 

7,2

 

 

 

 

5,4

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,8

 

 

 

 

05.21.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és idpontban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

Az idjárási tényezk egyértelmen a lisztharmat fertzésének kedveznek, nagyon sok helyen lehet látni lisztharmat tünetet, valamint az is látható hogy a gazdálkodók védekeznek ezen betegség ellen. A növényvédszerek hatására szépen látható, hogy a gombák pusztulnak, viszont a már kanalasodott levelek nem fognak kiegyenesedni, ami csökkenti az asszimilációs felületet. Az alma most van az intenzív hajtásnövekedési szakaszában folyamatosan jönnek az új levelek, fontos hogy az új leveleket idben még a kanalasodás eltt megvédjük. Nagy hangsúlyt kell fektetni a kezelések idzítésére, a késbbi eredményes almatermesztésünk nagy mértékben függ ettl!

Tzelhalás

Tünetekkel még nem találkoztunk, az idjárás nem kedvez a baktériumok terjedésének.

Magház penész kezelésre:

A Red chief fajtakörbe tartozó fajták esetében a magházpenész kialakulásának a megelzésére, a sziromhullást követen javasolt a Bellis használata 0,8 kg/ha dózisban.

Javasolt készítmények varasodás fertzés esetén:

 • Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

 • Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)

 • Syllit 400 SC (1,7 l/ha)
  Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

 • Frontelis (0,75l/ha) + kontakt

 • Luna experience (0,5-0, 75 l/ha) + kontakt

• Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

• Topas 100 EC (0,5 l/ha) + kontakt

• Flint max (0,2-0,3 kg/ha) + kontakt

Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)....

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

Cyflamid (0,4l/ha) megelz, és visszaható kuratív hatással 

Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

Almamoly:

Az almamoly rajzása lefele futó ágban van. A populáció már nagyrészt lárva stádiumban van, a rajzás elején lerakott tojásokból már kikeltek a fiatal lárvák. A rajzás közepén lerakott tojásokból nagy valószínséggel most kelnek a lárvák. Tudván hogy a rajzás közepén magas egyedszámban fogtak a csapdák imágókat, így a lárvakelés, fiatal lárvák megjelenése is eléri a csúcsot.

Fejldésgátlók (Insegar), valamint a Coragen, Voliam Targo kijuttatása javasolt.

Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (db)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 05.22. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.05.22-én

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

április 28.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

197

 

 

 

 

fiatal lárvák, lárvakelés

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 1.

 

 

 

 

28

 

 

 

 

193

 

 

 

 

fiatal lárvák, lárvakelés

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

6

 

 

 

 

182

 

 

 

 

fiatal lárvák, lárvakelés

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

április 24.

 

 

 

 

16

 

 

 

 

243

 

 

 

 

fiatal lárvák,

 

 

Almailonca, sodrómolyok:

Sem az ilonca, sem más sodrómoly nem rajzik. Az áprilisi sodrómoly populáció most kifejlett lárva alakban található és károsítja a leveleket.

Almalevél aknázómoly:

Az almalevél aknázómoly elsnemzedékének a rajzás megállt, a populáció most lárva stádiumban található.

almalevél aknázómoly csapdafogási eredmények

 

 

 

az elmúlt heti fogások eredménye

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

10

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

0

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

0

 

 

Lombosfa fehérmoly:

A kártevelsegyedei május 6-án jelentek meg a csapdákban, a rajzás kis intenzitással indul a csapdák napi néhány egyedet fognak, ami a lombosfa fehérmoly esetében nem számottev, növényvédelmi kockázattal nem jár. Az eddigi csapdafogás eredménye (05.06-22.): 107db

Levéltetvek, csipkés poloska:

Egyre több helyen lehet vagy a levéltetvekkel vagy a csipkés poloskákkal találkozni, mind a két kárteva levelek szívogatásával károsít. Javasoljuk a kolóniák kialakulása eltt a megelzjellegvédekezéseket felszívódó rovarölszerekkel

Javasolt készítmények molykártevk ellen:

 • Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejldésgátló

 • Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó

 • Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)

 • Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevk + atkák ellen)

 • Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható

 • Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény

 • Reldan 22 EC 2,7 l/ha

Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevk ellen

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetellen: 0,18-0,2 l/ha)

 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

 • Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás.

  KÖRTE:

  A körte termésnövekedés kezdete állapotban van

  Tzelhalás:

  A tzelhalás az idén még nem okozott problémát. A hétvégi csapadékos idjárás csak abban az esetben lesz veszélyes a baktérium terjedésére, ha az esheves töréseket, sérüléseket okozó viharos jelleglesz.

  Körtelevélbolha:

  Az idén a körte levélbolha késn indul, egy-két lárvával már lehet találkozni, de komolyabb fertzés még nem alakult ki. A kártevvárhatóan az elkövetkezhetekben fog erteljesebben megjelenni.

  Körte gubacsatka:

  A már kialakult telepek ellen nehezen lehet védekezni, a feladat a tovaterjedés megállítása. A védekezéseket javasoljuk a körtelevélbolhával összehangolni.

  Javasolt készítmény levélbolha, gubacsatka ellen:

 • Vertimec 1,8 EC (0,5-1l/ha) méhekre veszélyes!

 • Voliam Targo (0,75-1l/ha) méhekre veszélyes!

 • Envidor (0,6l/ha) méhekre veszélyes!

 • Movento (0,5 -0,75 lomkorona magasságától függen 1,0 - 1,5 illetve 1,5-2,25 l/ha) csak körtelevélbolha ellen

  Tapadószer vagy nyári higítású gyümölcsfaolaj használata ajánlott.

CSONTHÉJASOK:

A csonthéjas gyümölcsök gyümölcsfejldés stádiumban vannak, egyes korai cseresznye fajták zsendülése megkezddött

Meggy antraknózis (Glöospórium):

A meleg száraz idjárás jelenleg nem kedvez az antraknózis betegségcsoport fejldésének. A tüne- tek ugyan csak az érést megelznapokon jelennek meg, de a fertzés már most jelentkezik, csak a hosszú lappangási idmiatt sokáig nem lehet látni. Az eredményes védekezéseket megelzjel- leggel már most el kell kezdeni. Javasoljuk az eszéseket követkontakt gombaölszerek haszná- latát.

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

A száraz idjárás visszavetette a betegség terjedését, nagyon kevés tünettel lehet találkozni, ez köszönheta szakszervédekezéseknek is. A késbbiekben ess idjárás elsegíti a betegség terjedését.

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

 • Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha),

 • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

 • Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),

 • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)

 • Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

  Levéltetvek:

  A meleg száraz idjárás kedvez a levéltetkolóniák fejldésének az elstelepek már múlt héten megjelentek a szilvában és a cseresznyében is. Várható, hogy késbb a populáció növekedni fog. Javasolt a felszívódó rovarölszerek használata, a kezeléseket összekapcsolhatjuk a szilvamoly elleni védekezésekkel.

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása csökken, vagy inkább stagnál. a kártevjelen van az ültetvényekben a védekezés indokolt. Javasoljuk felszívódó készítmények alkalmazását, így egy menetben lehet védekezni a szilvamoly és a levéltetellen is.

Szilvamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti csapdafogás erdménye

 

 

 

 

Tiszakerecseny

 

 

 

 

május 4.

 

 

 

 

28

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 3.

 

 

 

 

15

 

 

Védekezési javaslatok szilvamoly és levéltetvek ellen

Actara 25 WG (30g/100l) 

Calypso 480 SC (0,3 l/ha),

Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

 

 

2015.05.14-05.21.

 

 

 

 

Átlaghmérséklet

 

 

 

 

Lehullott csapadék

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

15,4 °C

 

 

 

 

6 mm

 

 

 

 

Apagy

 

 

 

 

16,1 °C

 

 

 

 

9,6 mm

 

 

 

 

Bodrogkisfalud

 

 

 

 

16,6 °C

 

 

 

 

6,2 mm

 

 

 

 

Kálmánháza

 

 

 

 

16,3 °C

 

 

 

 

23,4 mm

 

 

 

 

Mátészalka

 

 

 

 

16 °C

 

 

 

 

10,8 mm

 

 

 

 

Megyaszó

 

 

 

 

15,5 °C

 

 

 

 

5,8 mm

 

 

 

 

Nyíregyháza

 

 

 

 

16,2 °C

 

 

 

 

6 mm

 

 

 

 

Rozsály

 

 

 

 

15,1 °C

 

 

 

 

10,4 mm

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

15,2 °C

 

 

 

 

18,8 mm

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

15,7 °C

 

 

 

 

4,2 mm

 

 

 

 

Nyírszls

 

 

 

 

16,5 °C

 

 

 

 

7,6 mm

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

15,5 °C

 

 

 

 

7,8 mm

 

 

 

 

Újfehértó

 

 

 

 

16,9 °C

 

 

 

 

3,6 mm

 

 

 

 

Nyírbátor

 

 

 

 

15,6 °C

 

 

 

 

10,6 mm

 

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


8.-as Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

A meteorológiai elrejelzések szerint az elkövezhéten változékony, többnyire csapadék mentes idjárás várható. A nappali maximum hmérséklet 18-20°C, az éjjeli minimum hmérséklet 4-10°C között várható. Est szerdára (05.20-ra) jósolnak.

ALMA:

Az alma jelenleg hajtásnövekedés kezdete, 10mm-es gyümölcsméret fenológiai állapotban van.

Almafa varasodás:

Egy kicsit csalóka most a varasodás fertzés menete. Látszólag nincs fertzési veszély, nincs vagy nagyon kevés a tünet, a gyümölcskezdemények egészségesek. A vizsgálataink mást mutatnak, az aszkospórák szóródása tömeges és egyöntet, az idjárás, elszórt záporokkal tarkított, de összességében csapadékmentes. Az a néhány csapadékos nap pontosan elegenda fertzés elindításához. 05.01 - 03 között, valamint 05.07, 08-án meg volt a szükséges felületi nedvesség a kórokozó infekciójához, a tünetek megjelenéséig már csak kevés idkell.

A védekezéseket továbbra is olyan felszívódó készítményekre kell alapozni, amely behatol a levél szövetébe és a kialakulóban lévgombafonalakat elpusztítja.

Hírlevél 2015.05.14.

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

05.0 7.

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

4,6

 

 

 

 

13,2

 

 

 

 

9,0

 

 

 

 

13,8

 

 

 

 

5,9

 

 

 

 

7,9

 

 

 

 

7,6

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

9,7

 

 

 

 

8,3

 

 

 

 

12,8

 

 

 

 

05.0 8.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,2

 

 

 

 

9,0

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

7,4

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

4,3

 

 

 

 

7,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

5,7

 

 

 

 

5,5

 

 

 

 

7,4

 

 

 

 

05.0 9.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

8,8

 

 

 

 

3,6

 

 

 

 

7,2

 

 

 

 

5,9

 

 

 

 

7,5

 

 

 

 

9,8

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.1 0.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

11,0

 

 

 

 

6,8

 

 

 

 

14,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,2

 

 

 

 

6,2

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

8,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

05.11 .

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

8,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

1,5

 

 

 

 

1,3

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,9

 

 

 

 

05.1 2.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

3,6

 

 

 

 

3,6

 

 

 

 

3,3

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

5,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.1 3.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,3

 

 

 

 

1,4

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

05.1 4.

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

3,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

1.

Levélfelületi nedvesség borítottság, a pirossal jelzett helyszínen és idpontban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

Az elmúlt hetekben már jeleztük, hogy a lisztharmat szekunder fertzése elindult. A meleg, napfényes nappalok és a hozzá csatlakozó elszórt csapadék felgyorsította a lisztharmat fertzését. A meteorológiai elrejelzések szerint ez az idjárás folytatódni fog, így újabb tünetek megjelenésére lehet számítani. A védekezésre javasoljuk a varasodással egymenetben a ketts hatású készítményeket (Luna experiance, Topas, Folicur Solo).

Tzelhalás

Április végén közepes fertzési veszély volt, ennek ellenére tzelhalás tünetekkel eddig még nem találkoztunk. A virágzás lezajlott, amennyiben volt fertzés, akkor tüneteknek lassan jelentkezniük kell.

A kialakult tünetek ellen a legjobb védekezési mód a fertzött hajtásvégek metszéssel történeltávolítása, majd a hegek kezelésére, a továbbfertzés megakadályozására réz tartalmú készítmények használata.

Magház penész kezelésre:

A Red chief fajtakörbe tartozó fajták esetében a magházpenész kialakulásának a megelzésére, a sziromhullást követen javasolt a Bellis használata 0,8 kg/ha dózisban.

Javasolt készítmények ers varasodás fertzés esetén:

 • Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

 • Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)

 • Syllit 400 SC (1,7 l/ha)

  Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

 • Frontelis (0,75l/ha) + kontakt

 • Luna experience (0,5-0, 75 l/ha) + kontakt

 • Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

 • Topas 100 EC (0,5 l/ha) + kontakt

 • Flint max (0,2-0,3 kg/ha) + kontakt

  Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%), Folpán 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)....

  Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

• • • •

Cyflamid (0,4l/ha) megelzés visszaható kuratív hatással Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat
Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

Almamoly:

Az almamoly rajzása az elmúlt héten indult. A rajzás intenzitás kissé visszaesett, Tuzséron ugyan magas, de egy másik helyszínen lévcsapda is csak 6db-ot fogott. A fejldésgátló készítményeknek most van a kijuttatási ideje.

Almamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti fogások eredménye (db)

 

 

 

 

elsmegjelenés és 05.14. közti hösszeg

 

 

 

 

a populáció feltételezett állapota 2015.05.07-én

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

április 28.

 

 

 

 

36

 

 

 

 

91

 

 

 

 

tojásrakás csúcsa

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 1.

 

 

 

 

8

 

 

 

 

79

 

 

 

 

tojásrakás csúcsa

 

 

 

 

Nyírtass

 

 

 

 

április 30.

 

 

 

 

18

 

 

 

 

90

 

 

 

 

tojásrakás csúcsa

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

81

 

 

 

 

tojásrakás csúcsa

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

április 24.

 

 

 

 

10

 

 

 

 

124

 

 

 

 

peterakás

 

 

Almailonca, sodrómolyok:

Sem az ilonca, sem más sodrómoly nem rajzik. Az áprilisi sodrómoly populáció most kifejlett lárva alakban található és károsítja a leveleket.

Almalevél aknázómoly:

Az almalevél aknázómoly rajzása, heti fogások eredménye: az almamolyhoz hasonlóan a rajzás itt is kissé visszaesett.

almalevél aknázómoly csapdafogási eredmények

 

 

 

az elmúlt heti fogások eredménye

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

20

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

25

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

30

 

 

Levéltetvek:

A levéltetvek elstelepei most épülnek ki. Megelzjelleggel javasoljuk a felszívódó készítményekkel való kezelések elvégzését.

Kerti bársonylégy:

Minden év májusában megjelenik az ültetvényekben egy fekete, hosszúkás testlégyfajta. Teljesen ártalmatlan, növényvédelmi károkat nem okoz, védekezni ellene nem szükséges.

Javasolt készítmények molykártevk ellen:

 • Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejldésgátló

 • Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó

 • Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)

 • Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevk + atkák ellen)

 • Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható

 • Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény

 • Reldan 22 EC 2,7 l/ha

  Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevk ellen

 • Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

 • Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetellen: 0,18-0,2 l/ha)

 • Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

 • Mavrik 24 EW (0,3l/ha) gyors taglózó és felszívódó hatás.

  KÖRTE:

  A körte termésnövekedés kezdete állapotban van

  Tzelhalás:

  Eddig nem találtunk tzelhalásra utaló jeleket. A várható meleg és párás idelsegítheti a baktérium fertzését, komoly veszély csak mechanikai sérülések esetén (jéges, szélverés....) lesz.

  Körtelevélbolha:

  A körtelevélbolha fiatal lárvái megjelentek az ültetvényekben, a meleg idjárás elsegítheti a szaporodásukat. Javaslom a megelzjellegkezeléseket, a hatékonyság növelése érdekében PREV-B2, illetve tapadószer használata indokolt.

  Az engedélyezett készítmények zöme méhekre veszélyes, kezelés eltt ellenrizzük a gyomokat, hogy ne virágozzanak. Sokszor a szomszédos területeken akác található, ami most virágzik, ügyeljünk az elsodródás veszélyére is!

Körte gubacsatka:

A gubacsatka a várakozások felett terjeszkedik, a fertzött területeken nagy kártételre lehet számítani. Ezt a kártevt csak most a vegetációs idelején tudjuk eredményesen elpusztítani. A kezeléseket össze lehet hangolni a körte levélbolha elleni permetezésekkel. A körtelevélbolha elleni készítmények hatásosak az atkák ellen is.

Javasolt készítmény levélbolha, gubacsatka ellen:

 • Vertimec 1,8 EC (0,5-1l/ha) méhekre veszélyes!

 • Voliam Targo (0,75-1l/ha) méhekre veszélyes!

 • Envidor (0,6l/ha) méhekre veszélyes!

 • Movento (0,5 -0,75 lomkorona magasságától függen 1,0 - 1,5, illetve 1,5-2,25 l/ha) csak körtelevélbolha ellen

  Tapadószer vagy nyári hígítású gyümölcsfaolaj használata ajánlott.

  CSONTHÉJASOK:

  A szilva, meggy, szibarack gyümölcsnövekedés kezdeti állapotban található.

  Meggy antraknózis (Glöospórium):
  A fert
  zéshez csapadékos idjárás szükséges, a betegség lefutásának a sajátossága, hogy az infekció

  a gyümölcsnövekedési szakasz elején (most) megtörténik.

  Az eredményes védekezéseket megelzjelleggel már most el kell kezdeni. Javasoljuk az eszése- ket követkontakt gombaölszerek használatát.

  Csonthéjasok levéllikacsosodása:

  A helyenként ess idjárás elsegíti a betegség terjedését. A tünetek nem csak a levélen, hanem (elssorban az szibarack esetében) a gyümölcsön is megjelenhetnek. Javasolt a megelzjellegvédekezéseket most elkezdeni.

  Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

  • Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha),

  • Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

  • Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),

  • Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),

                 • Topas 100 EC (0,5 l/ha)

Levéltetvek:

A levéltetvek elstelepei már megjelentek a szilvában. Várható, hogy késbb a populáció növekedni fog. Javasolt a felszívódó rovarölszerek használata, a kezeléseket összekapcsolhatjuk a szilvamoly elleni védekezésekkel.

Szilvamoly:

A szilvamoly folyamatosan jelen van a csapdákban. Az ellenük való védekezésnek az egyik kulcsa, hogy a veszélyes idszakban folyamatosan használjunk rovarölszereket. Elssorban a felszívódó hatású, illetve a fejldésgátló készítményeket javasoljuk.

Szilvamoly csapdázás eredménye

 

 

 

elsmegjelenés dátuma

 

 

 

 

elmúlt heti csapdafogás erdménye

 

 

 

 

Tiszakerecseny

 

 

 

 

május 4.

 

 

 

 

43

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

május 3.

 

 

 

 

26

 

 

 

 

Kékcse

 

 

 

 

május 2.

 

 

 

 

22

 

 

Védekezési javaslatok szilvamoly, szilvadarázs és levéltetvek ellen

Actara 25 WG (30g/100l)

Calypso 480 SC (0,3 l/ha)

Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)


További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


7.-es Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések melegedést jósolnak, a nappali maximum hőmérséklet 20-27 C között várható, csapadékra vasárnap (05.10-e) számíthatunk.

ALMA: 

Az alma jelenleg sziromhullás, a kései fajták virágzás vége stádiumban vannak.

Almafa varasodás:

A varasodás fertőzési nyomása az elmúlt héten nagyon erősödött. Az aszkospórák tömeges szóródása már egy hónapja tart, a csapadék mennyisége folyamatosan optimális a betegség terjedéséhez, a tünetek megjelenéséhez.  Május 1. és 3. között a felületi nedvesség megyeszerte elegendő volt a komolyabb varasodás tünet kialakulásához. Az elkövetkező hétre a hőmérséklet emelkedése várható, a varasodás lappangási ideje rövidül, hamarabb számíthatunk a tünetek megjelenésére. A szerválasztást minden esetben felszívódó és kontakt kombinációra kell alapozni. Az eredményes védekezésünk záloga a helyes készítmény megválasztás mellett a kezelések időzítése. Javasoljuk, hogy megelőző jelleggel használjuk a tartamhatással rendelkező azol típusú készítményeket és kombinációs partereit (Score, Folicur Solo, Tercel, Topas). Nagyobb fertőzések esetén a Syllit-et javaslom használatra.

1.

Levélfelületi nedvesség borítottság, pirossal jelzett helyszínen és időpontban a varasodás fertőzése megtörténhetett

Lisztharmat:

A lisztharmat szekunder fertőzése elindult, a kanalasodó leveleket sok helyen lehet látni. Ahol a szekunder tünet látszik, ott minden esetben javasoljuk a célzott lisztharmat elleni kezeléseket. A későbbi asszimilációs felület csökkenésének az elkerülése végett a permetezéseket most kell elvégezni. A javasoljuk a varasodás és lisztharmat ellen kettős hatással rendelkező készítményeket használni (Topas, Luna…).

Tűzelhalás

Az alma és a körte virágzás vége felé jár, még a kései fajták esetében lehet virágokat találni. Ezek a virágzatok még ki vannak téve a fertőzési veszélynek. Az egész virágzás alatt a kritikusnak számító meleg nappalokon nem volt meg a kellő csapadék, az esős időszakban pedig hűvös volt. Ennek ellenére elképzelhető, hogy kialakul a fertőzés, hiszen a mérőműszerek alacsony fertőzést többször jeleztek.

A fertőzési veszély csökkentésére, valamint a metszéssel történő védekezések okozta hegek kezelésére, a továbbfertőzés megakadályozására javasoljuk használni a Copac Flow-t.

Magház penész kezelésre

A  Red chief  fajtakörbe tartozó fajták esetében a magházpenész kialakulásának a megelőzésére, a sziromhullást követően javasolt a Bellis használata 0,8 kg/ha dózisban.

Helyesbítés:

Az előző hírlevélben javasoltam a Shavit-F nevű készítményt lisztharmat ellen, hibásan. Tájékoztatom a tisztelt gazdákat, hogy 2014.11.18-tól a Shavit-F -nek megszűnt az alma engedélye, már nem lehet használni.

Javasolt készítmények erős varasodás fertőzés esetén:

       Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Bravo 500 (2,5-3 l/ha)

       Score 250EC  (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha)

       Syllit 400 SC (1,7 l/ha)

Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

       Fontelis (0,75l/ha)      + kontakt

       Luna experience (0,5-0, 75 l/ha)  + kontakt

       Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + kontakt  hagyományos Golden fajtáknál a tebukonazol hatóanyag perzselést okozhat!

       Topas 100 EC (0,5 l/ha)           + kontakt

       Flint max (0,2-0,3 kg/ha)         +  kontakt

Kontakt gombaölőszer partnerként használható készítmények:  Merpan 80 WDG (2kg/ha), Orthocid 80WDG (1,25-2kg/ha) Delan 700WG (0,35-0,5 kg/ha), Dithane M-45 (0,2%),  Folpan 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha), Bravo 500 (2,5-3 l/ha)….

Javasolt készítmények lisztharmat ellen:

       Cyflamid (0,4l/ha)  megelőző és visszaható kuratív hatással

       Thiovit Jet (3kg/ha) perzselést okozhat

       Kumulus (3-4 kg/ha) perzselést okozhat

       Nimrod 25 EC (0,8 - 1,2 l/ha)

Almamoly

Az almamoly az elmúlt napokban minden egyes csapdánkban megjelent. A csapdák fogási eredményeit, valamint a populáció feltételezett állapotát az alábbi táblázat tartalmazza. A fejlődésgátló készítmények első alkalmazásának az időpontja Tiszadobon most van, a többi ellenőrzött területen  05.10-e után várható. 

Hőösszeg számítás alapján történő rajzásdinamika elemzésünk szerin az első nagyobb egyedszámú lárvakelések az elkövetkező héten várható (05.11-vel kezdődő hét). A Coragen-t, Voliram  Targo-t és az Insegar 25 WG-t vagy Dimilint, Madexet ekkor kell kijuttatni.

Almamoly csapdázás eredménye

 

Első megjelenés

dátuma

Elmúlt heti fogások

eredménye

(db)

Első megjelenés és

05.07. közti hőösszeg

A populáció feltételezett állapota 2015.05.07-én

Tuzsér

április 28.

34

53

Az első egyedek tojásrakásának a kezdete

Tarpa

május 1.

25

38

A tojásrakás az elkövetkező napokban fog indulni

Nyírtass

április 30.

24

44

Az első egyedek tojásrakásának a kezdete

Ajak

május 2.

7

34

A tojásrakás az elkövetkező napokban fog indulni

Tiszadob

április 24.

23

82

tojásrakás csúcsa

Almailonca, sodrómolyok

A csapdák nem az alma iloncát hanem egy másik sodrómolyt fognak, amiknek a rajzása az elmúlt napokban hanyatlott, a sodrómoly lárvák megjelenésére lehet számítani.

Almalevél aknázómoly

Az almalevél aknázómoly rajzása az elmúlt héten elindult, a heti fogások eredménye:

Almalevél aknázómoly csapdafogási eredmények

 

Az elmúlt heti fogások eredménye

Tarpa

120

Ajak

200

Tiszadob

300

Javasolt készítmények molykártevők ellen:

                Dimilin 25 WP (0,3-0,5 kg/ha) fejlődésgátló

                Coragen 20 SC (0,125-0,2 l/ha) izombénulást okozó

                Alsystin 480 SC (0,13-0,25 l/ha)

                Voliam Targo (0,75-1 l/ha) izombénulást okozó (molykártevők + atkák ellen)

                Madex (0,75-1l/ha) granulovírus, BIO ültetvényekben is használható

                Pyrinex 25 CS (2-3 l/ha) gázosodó készítmény  

                Reldan 22 EC 2,7 l/ha

Javasolt készítmények levéltetvek, molykártevők ellen

                Calypso (0,3 l/ha) felszívódó hatás

                Actara SC (0,2-0,3 l/ha, levéltetű ellen: 0,18-0,2 l/ha)

                Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) felszívódó hatás

                Mavrik 24 EW (0,3l/ha), gyors taglózó és felszívódó hatás.  

Atkaölőszerek:

                Vertimec 1,8 EC (0,5-1l/ha)  

                Voliram Targo (0,75-1l/ha)  

                Evidor (0,6l/ha)

                Sanmite (0,5-0,75 l/ha)

CSONTHÉJASOK:

A levéllikacsosodás  első tünetei megjelentek, a védekezéseket el kell végezni.

Meggy antraknózis (Glöospórium):

A meggy kötődése befejeződött, a termések szépen látszanak. Egyenlőre nincs komolyabb növényvédelmi probléma, viszont az antraknózis elleni megelőző jellegű kezeléseket javasolt a csapadékosabb napok után elvégezni. A betegséget okozó gombák legtöbbször már a gyümölcsnövekedés korai szakaszában megfertőzik a meggyet, de a tünetek csak később jelentkeznek. 

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

Az első tünetekkor még a levelek nem lyukadnak, apró, kerek világosbarna foltok jelennek meg a levélen. A kezdődő tünetet egy helyen már észleltük őszibarackon, elképzelhető, hogy a betegség egyre jobban fog terjedni.

Permetezési javaslatok gombás betegségek ellen:

               Orius 20 EW  (0,75-0,9 l/ha),

               Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

               Merpan 80WDG (1,25-2kg/ha),

               Mirage 45 EC (0,3-0,5l/ha),

               Topas 100 EC (0,5 l/ha)

Levéltetvek:

Szilvában és cseresznyében várható a levéltetű populáciok megjelenése, az előrejelzések szerinti felmelegedés a levéltetvek felszaporodását eredményezheti.

Szilvamoly:

A csapdáinkban megjelent a szilvamoly, a rajzás erőteljes egyedszámmal indul.

Szilvamoly csapdázás eredménye

 

Első megjelenés dátuma

Elmúlt heti csapdafogás erdménye

Tiszakerecseny

május 4.

35

Tarpa

május 3.

31

Kék

május 2.

28

Védekezési javaslatok szilvamoly, szilvadarázs és levéltetvek ellen

      Actara 25 WG (30g/100l) 

      Calypso 480 SC (0,3 l/ha), •        Mospilan 20 SP (0,25-0,4 kg/ha)

KÖRTE:

A körte virágzás kezdete állapotban van

Tűzelhalás:

A körte esetében jelentősebb a tűzelhalás kártétele, most több olyan kórkép, kárkép található a körtében, ami hasonlít a tűzelhalásra.

Körtelevélbolha:

A körtelevélbolha a lárvekelés kezdetén van. A várható meleg időjárás a terjedésének kedvez. Megelőző jelleggel javaslom a kezelések elvégzését. Védekezések hatékonyságának a növelése érdekében tapadásfokozó anyagot, illetve Prev-B2 használatát javaslom. Továbbá elősegítheti a védekezés hatékonyságát, ha a permetezéseket egy nagyobb eső után időzítjük

Körte gubacsatka:

A kártevő erőteljesen fejlődik, az eredményes védekezést most tudjuk elvégezni, amikor az atkák már a gubacs védelmében károsítanak. A növényvédőszerek hatása is kevesebb lesz, ezért javasoltak a megelőző jellegű kezelések.

Javasolt készítmény levélbolha ellen:

   Vertimec 1,8 EC (0,5-1l/ha)  méhekre veszélyes!

   Voliram Targo (0,75-1l/ha)  méhekre veszélyes!

   Evidor (0,6l/ha)  méhekre veszélyes!

Tapadószer vagy nyári higítású gyümölcsfaolaj használata ajánlott.

További szakmai tanácsokért keressenek bizalommal: Moravszki Gábor


6.-os Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

Az elkövetkezhét idjárására a folyamatos felmelegedés jellemz. A nappali maximum hmérséklet 19-27°C között lesz, csapadékra 04.06-án és 07-én számíthatunk.

ALMA:

Az alma most virágzás vége stádiumban van.

Almafa varasodás:

Az almában az elkövetkezidszakban a varasodás lesz az egyik legfontosabb védekezési feladat. A kezddtüneteket már több helyen lehet látni, egyelre a virágzaton még nem találtunk varas foltokat. A tünetmentes gyümölcsösökben a betegség már nagy valószínséggel a növényben található, az elkövetkezkben a tünetek megjelenésére lehet itt is számítani. Fontos, hogy eddig az idpontig a védekezéseket elvégezzük felszívódó készítményekkel. Az aszkospórák szóródása minden egyes helyszínen tömeges volt. Az elmúlt napok idjárása kedvezett a betegség terjedésének, a fertzésre optimális idjárás helyszínek és idpontok a 2. táblázatban találhatóak. Az elkövetkezhéten csütörtökön (05.07-én) számíthatunk csapadékra, így ezzel együtt a varasodás újabb fertzésére.

A biztonságos gyümölcstermesztés érdekében a védekezésekre a tartamhatással rendelkezkészítményeket (Score, Topas, Tercel....) javasoljuk.

1. táblázat

 

 

Aszkospóra szóródás adatai

 

 

 

 

helyszín/ dátum

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

Nyíregyháza

 

 

 

 

Nyírbátor

 

 

 

 

Újfehértó

 

 

 

 

2015. 03.23.

 

 

 

 

spórák nem szóródnak

 

 

 

 

-

 

 

 

 

a spórák nem szóródnak

 

 

 

 

-

 

 

 

 

a spórák nem szóródnak

 

 

 

 

2015. 03.26.

 

 

 

 

a spórák nem szóródnak

 

 

 

 

-

 

 

 

 

a mintában már találtunk 1 db spórát

 

 

 

 

a spórák nem szóródnak

 

 

 

 

a spórák nem szóródnak

 

 

 

 

2015. 03.31.

 

 

 

 

a szóródás még nem indult meg

 

 

 

 

a mintában 1db spórát találtunk

 

 

 

 

a mintában 12db spóra volt

 

 

 

 

a mintában 6db spóra volt

 

 

 

 

a mintában 6db spóra volt

 

 

 

 

2015. 04.02.

 

 

 

 

a mintában 15-20db spóra volt

 

 

 

 

a mintában 25-30db spóra volt

 

 

 

 

a mintában kb. 50db spóra volt

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

2015. 04.07.

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

2015. 04.14.

 

 

 

 

a spórák szóródása csökkent kb 8-10db/ minta

 

 

 

 

a spórák szóródása csökkent kb 15-17db/ minta

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

2015. 04.21.

 

 

 

 

200db spóra/ minta

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

2015. 04.30.

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

 

 

tömeges aszkospóra szóródás

 

 

2. táblázat

 

 

Levélfelületi nedvesség órában kifejezve

 

 

 

 

2015

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

Ap agy

 

 

 

 

Kál- mán- háza

 

 

 

 

Má- té- szal- ka

 

 

 

 

Nyí- regy - háza

 

 

 

 

Nyír- bátor

 

 

 

 

Ro- zsály

 

 

 

 

Tarp a

 

 

 

 

Ti- sza- dob

 

 

 

 

Tor- nyos- pálca

 

 

 

 

Tu- zsér

 

 

 

 

Újfe- hértó

 

 

 

 

04.2 4

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

8,1

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,7

 

 

 

 

04.2 5

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

7,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

04.2 6

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

6,2

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

04.2 7

 

 

 

 

2,9

 

 

 

 

3,6

 

 

 

 

4,3

 

 

 

 

4,0

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

7,8

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

5,3

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

04.2 8

 

 

 

 

5,8

 

 

 

 

2,4

 

 

 

 

6,6

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

4,4

 

 

 

 

6,8

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

5,8

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

13,0

 

 

 

 

1,1

 

 

 

 

9,9

 

 

 

 

04.2 9

 

 

 

 

2,7

 

 

 

 

4,1

 

 

 

 

4,2

 

 

 

 

4,9

 

 

 

 

15,1

 

 

 

 

6,1

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

4,2

 

 

 

 

0,9

 

 

 

 

3,4

 

 

 

 

0,6

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

04.3 0

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

1,8

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

 

8,0

 

 

 

 

7,4

 

 

 

 

2,8

 

 

 

 

6,3

 

 

 

 

2,3

 

 

 

 

0,00

 

 

 

 

0,4

 

 

 

 

0,00

 

 

Levélfelületi nedvesség borítottság, pirossal jelzett helyszíneneken és idpontokban a varasodás fertzése megtörténhetett

Lisztharmat:

A lisztharmat biológiája egy újabb stádiumba ért, eddig fleg a fertzött, áttelelt hajtásokból kife- jldött tünetekkel találkoztunk, az ezeken kifejldspórák a friss leveleket fertzhetik. A betegség terjedése és az egészséges levelek megvédése érdekében javasoljuk a varasodással egy menetben történkezeléseket.

Tzelhalás

Az alma a virágzás idszakában fokozott veszélynek van kitéve. Amennyiben a csapadék magas léghmérséklettel párosul, a fertzés könnyen kialakulhat, 04.28-29-én gyengébb fertzési helyzet

volt. A meteorológiai elrejelzéseknek megfelelen 05.06-07-re a hmérséklet 25-27°C környékére fog emelkedni, várhatóan 05.07-én csapadék is lesz. Ennek megfelelen a tzelhalás a még virágzó állományban valószínleg fertzni fog. A fertzési veszély csökkentésére, valamint a metszéssel történvédekezések okozta hegek kezelésére és a továbbfertzés megakadályozására javasoljuk használni a réztartalmú szereket.

Javasolt növényvédszerek gombás betegségek ellen:

Felszívódó és kontakt készítmények kombinációját javasoljuk. A lisztharmattal fertzöttebb területeken felszívódó komponenseknek Clarinet-t, Topas-t vagy Folicur Solot.... javaslok használ- ni.

• Scala 0,8-1,1 l/ha, + Delan 700 WG (0,35kg/ha)

• Score 250 EC vagy Difcore 250 EC vagy Alfa Solo (0,2-0,25 l/ha) + Delan 700 WG (0,35kg/ha)

• Score 250 EC vagy Difcore 250 EC vagy Alfa Solo (0,2-0,25 l/ha) + Merpan 80 WDG (1,25-2kg/ ha)

Javasolt készítmények varasodás és lisztharmat veszély esetén:

Score 250EC (0,2-0,25 l/ha) + Shavit F (2kg/ha)

Folicur Solo vagy Orius 20EW (1l/ha) + Merpan 80 WDG (2kg/ha) 

Topas 100 EC (0,5 l/ha) + Shavit F (2kg/ha)

Topas 100 EC (0,5 l/ha) + Merpan 80 WDG (1,25-2kg/ha)

Tercel (2-2,5 kg/ha) kombinációs partnerre nincs szükség 

Clarinet (1-1,5l/ha) + Merpan 80 WDG (1,25-2kg/ha)

Kontakt gombaölszer partnerként használható készítmények: Orthocid 80 WDG (1,25-2kg/ha), Merpan 80 WDG (1,25-2kg/ha), Delan 700 WG (0,35kg/ha), Dithane M-45 (2 kg/ha), Folpan 80 WDG (1,25-2,0 kg/ha).

Cserebogarak, bundásbogarak

Az elzheti elrejelzéseknek megfelelen mind a két károsító populációja ersödött. A cserebogár rajzása az elzévekhez képest alacsonyabb, ennek ellenére a védekezést javasoljuk elvégezni.

Almamoly

Az elsalmamoly 04.24-én jelent meg a tiszadobi csapdánkban, majd a rajzás folyamatosan emelkedett napi 2-3 imágóval, 04.30-ra 15-db-ot fogott. A szezon érdekessége, hogy más helyszíneken még nem indult be a rajzás, a csapdák üresek. Ez a csapda egy bio ültetvényben van kihelyezve, valószínleg az almamoly populáció ott népesebb és a mikroklíma is kedvezbb, ezért kezddött el hamarabb az imágók kelése. Mindenesetre ez az eset elrejelzi azt, hogy az elkövetkeznapokban számíthatunk az almamoly rajzásának az elindulására a megye többi területein is.

Almailonca, sodrómolyok

Almailonca csapdák továbbra is egy másik, sötét szín, szárnyán elénk barna tükörrel rendelkezsodrómolyt fognak.

Almalevél aknázómoly:

Április 22-én Tiszadobon, 21-én Tuzséron elindult a rajzás. A hét végére a csapdákban tömegesen (200-300db) jelentek meg a molyok. A fertzés komoly, a védekezéseket el kell kezdeni.

Javasolt rovarölszerek:

• Mavrik 24 EW (0,3 l/ha), gyors, taglózó és felszívódó hatás, elssorban rágókártevk ellen (cserebogár, bundásbogár)

• Calypso (0,3 l/ha) csak felszívódó hatás
• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) csak felszívódó hatás

MEGGY, SZILVA, SZIBARACK:

Virágfertzmonília:

A virágzatok kötésével és a sziromhullás következtében a fertzési veszély megsznt, a kialakult tünetek ellen kémiai úton már nem tudunk védekezni.

Tafrinás levélfodrosodás

Ez a betegség csak az szibarackban jelentkezik, a hmérséklet emelkedésével már nem kell rá számítani.

Meggy antraknózis (Glöospórium):
A meggyben az elkövetkez
idszak betegsége lesz, egyenlre még nincs veszély, de a

gyümölcsnövekedés folyamán többször szükséges lesz a megelzjellegvédekezés.

Csonthéjasok levéllikacsosodása:

Elssorban a szilvában és az szibarackban jelentkezbetegség, mely a csapadékos idjárásban eltérbe kerülhet, a tünetek elssorban levélen, de késbb a gyümölcsön is megjelenhetnek, nagymértékben csúfítva ezzel a termést.

Javasolt gombaölszeres kezelésekpermetezések:

Felszívódó és kontakt kombinációk:

• Signum WG (0,75-1 kg/ha)

• Merpan 80 WDG (1,25-2 kg/ha)

• Folicur Solo ( 0,75-1 l/ha),

• Orius 20 EW (0,75-0,9 l/ha)

Levéltetvek:

Elssorban a szilvában és a cseresznyében számíthatunk levéltetfertzésre, jelenleg a károsítók populációja alacsony, a meleg idjárás következtében várható a felszaporodásuk. A védekezést megelzjelleggel a levelek deformálódása eltt javasoljuk elvégezni.

Javasolt rovarölszerek:

• Calypso (0,3 l/ha) csak felszívódó hatás
• Mospilan 20 SP (0,25-0,4 l/ha) csak felszívódó hatás

 

 

2015.04.23-04.30.

 

 

 

 

Átlaghmérsékle t

 

 

 

 

Lehullott csapadék

 

 

 

 

Ajak

 

 

 

 

12,2 °C

 

 

 

 

2,2 mm

 

 

 

 

Apagy

 

 

 

 

13,5 °C

 

 

 

 

9,0 mm

 

 

 

 

Bodrogkisfalud

 

 

 

 

15,1 °C

 

 

 

 

4,6 mm

 

 

 

 

Kálmánháza

 

 

 

 

12,2 °C

 

 

 

 

7,8 mm

 

 

 

 

Mátészalka

 

 

 

 

12,7 °C

 

 

 

 

0,6 mm

 

 

 

 

Megyaszó

 

 

 

 

12,62 °C

 

 

 

 

1,0 mm

 

 

 

 

Nyíregyháza

 

 

 

 

12,9 °C

 

 

 

 

4,6 mm

 

 

 

 

Rozsály

 

 

 

 

12,23 °C

 

 

 

 

1,4 mm

 

 

 

 

Tarpa

 

 

 

 

11,7 °C

 

 

 

 

2,4 mm

 

 

 

 

Tiszadob

 

 

 

 

12,14 °C

 

 

 

 

2,2 mm

 

 

 

 

Nyírszls

 

 

 

 

13,5 °C

 

 

 

 

6,2 mm

 

 

 

 

Tuzsér

 

 

 

 

12,09 °C

 

 

 

 

1,2 mm

 

 

 

 

Újfehértó

 

 

 

 

12,6 °C

 

 

 

 

2,0 mm

 

 

 

 

Nyírbátor

 

 

 

 

11,6 °C

 

 

 

 

1,8 mm

 

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek: Moravszki Gábor


1.-es Növényvédelmi hírlevél


Tisztelt Gazdák!

A tél elmúltával a gyümölcsfák kezdenek éledni, a rügyek fejlődnek, a meggy napokon belül rügypattanás állapotába kerül. A korábban induló almafajták (Idared, Príma…) már helyenként egérfüles állapotban találhatóak. A kertszemlék során nehéz lenne a virágrügyek állapotáról konkrét jellemzést adni, elég vegyes a kép. Egyes helyeken - különösen a Golden fajtákon - nehezen lehet virágrügyet találni, máshol egyértelműen látszik, hogy a fák virágrüggyel jól ellátottak, esetleg túlterheltek.

A tél enyhe volt, gyakorlatilag igazi nagy hidegekről nem is lehet beszélni. Ez a kórokozók, kártevők áttelelését segítette, valószínűleg a mortalizáció (téli elhullás) kismértékű lesz. Erre a permetezések során fel kell készülnünk.

ALMA:

Jelenleg rügyduzzadás - rügypattanás állapotában van

Betegségek:

Almafa varasodás:

Aszkospóra szóródás vizsgálatot ezen a héten hétfőn és csütörtökön végeztünk (2015.03.23-a, 26-a). Egyelőre a varasodás termőtestben a spórák nem érettek, a vizsgálat során csak elvétve találtunk egy-egy aszkospórát. A spórafúvatás is eredménytelenül végződött, a nyíregyházi mintában volt egy darab aszkospóra.

Jelenleg nincs komolyabb veszély, a spóráknak még érni kell, azonban a meleg időjárás, valamint a várható csapadék fel fogja gyorsítani a sporuláció folyamatát. A következő héten a spóraszóródás elindulhat, ekkor már valószínűleg az alma egérfüles állapotba kerül, tehát lesz fogékony lombfelület. A varasodás fertőzése optimális időjárási tényezők esetében elindulhat. A spóraszóródás kezdetét az előző évekhez hasonlóan SMS-ben is közölni fogjuk.

 

Lisztharmat:

A metszések befejeztével javaslom, hogy ellenőrizzük át a gyümölcsösöket és a lisztharmattal fertőzött ágvégeket távolítsuk el. A lisztharmat elsődleges tünete ellen nincs kémiai növényvédelmi lehetőség! A fertőzött rügyekből minden esetben fertőzött hajtások bújnak elő, ahol a gomba felszaporodva spórát képez és megfertőzi az egészséges leveleket.

A kora tavaszi védekezések legfontosabb és legeredményesebb eleme a fertőzött hajtásvégek eltávolítása! Nagyon sok energiát és pénzt lehet megspórolni egy pontosan elvégzett metszéssel.

Vegyszeres védekezésre a kén tartalmú szereket javaslom, lemosó dózisban (7kg/ha). Kontakthatása miatt a primer fertőzések spóráit tudja gyéríteni. A fertőzött hajtásvégeket nem gyógyítja meg, onnan a kórokozó folyamatosan szórja a spóráit. A kén az általános „fertőtlenítő” hatása mellett elpusztítja az atkák áttelelő alakjait is.

A réz tartalmú készítmények felhasználásáról:

A réztartalmú készítményekkel elsősorban a fákon áttelelő gombás betegségek ellen védekezünk. A varasodás aszkospóráinak megjelenésekor a réz kontakt módon tudja a spórák csírázását megakadályozni. A réztartalmú szereket almában zöldbimbós állapotig (legkésőbb a sziromlevelek megjelenéséig) javaslom felhasználni, ezt az időpontot követően már csak a tűzelhalás fertőzésének a megelőzésére használjuk. Szerválasztáskor érdemes különös figyelmet fordítani a szerek esőállóságára, tapadóképességére, formulációjára.

 

Réztartalmú készítmények:

-Nordox 75 WG (1,5kg/ha), kiemelkedően magas az esőállósága

-Funguran-OH 50 WP (3-4kg/ha)

- Kocide 2000 (3kg/ha),

- Rézoxiklorid 50 WP (3-4 kg/ha),

- Champion WG (2-3kg/ha)

 

Olajos lemosó permetezések:

A olajos lemosó permetezéseket azokban a gyümölcsösökben javaslom, ahol pajzstetű, vértetű és takácsatka fertőzés van. Az olaj ezeket a kártevőket befedi és megfullasztja.

Javaslatok a gyümölcsfaolajok felhasználásáról:

- A gyümölcsfaolajokat gyakorlatilag egész évben lehet használni, csak a dózisokra kell odafigyelni. Rügypattanás állapotáig Agrol Plusz 30-40l/ha, Vektafid A 20-30l/ha, azonban ez után a dózist folyamatosan csökkenteni kell, vegetációs időben a maximális dózis 10l/ha.

- Magasabb hőmérsékleten alacsonyabb dózist használjunk.

- A legjobb időpont a kijuttatásra a rügypattanás állapota, hiszen ekkor már a kártevők is éledeznek a téli nyugalmukból, növekszik az anyagcseréjük, légzésük, érzékenyebbé válnak a készítménnyel szemben.

- Ügyeljünk a teljes fedésre, kisebb koronájú fák esetében javaslom a szórópisztoly használatát. Fontos, hogy az olaj csak ott hat, ahol fedi a fákat! Axiálventillátoros permetezőgéppel történő kijuttatás esetén az ágak szélárnyékos oldala fedetlenül maradhat.

 

Állati kártevők:

A bimbólikasztó bogár már megjelent az ültetvényekben. Az enyhe tél, illetve az elmúlt hét meleg időjárása az imágókat előcsalogatta a rejtekhelyeikről, ezért korai fertőzésre lehet számítani. Azokban az ültetvényekben, ahol előző években gondot okoztak, javaslom a kertek szemlézését, szükség esetén a védekezést. A permetezőszer kiválasztásához elsősorban kontakt és gázosodó készítményeket javaslok, a minimális lombfelület miatt más készítményeknek nincs értelme.

Javasolt rovarölő szerek:

- Pyrinex 25 CS (3 l/ha; osztott kezeléssel 2x 2 l/ha)

- Pyrinex 48 EC (2 l/ha)

- Reldan 22 EC (2,7 l/ha)

 

 

MEGGY, SZILVA:

 

Az almához hasonlóan javaslom a tél végi lemosó permetezéseket elvégezni. A csonthéjasok esetében kiemelkedően magas szerepe van a rezes kezeléseknek, hiszen a legjelentősebb gombabetegségek (monília, antraknózis) az ágakon, gyümölcsmúmiákon telelnek át.

Javaslom, hogy ellenőrizzük le a kerteket és a metszés után a fákon maradt moníliás gyümölcsmúmiákat, valamint ágvégeket távolítsuk el! Későbbiekben ezzel megkönnyítjük a munkánkat és permetezési költségünket is tudjuk csökkenteni.

 

ŐSZIBARACK:

Az őszibarack tafrinás levélfoltossága kora tavasszal, rügyfakadással már fertőz. A betegség kialakulásához a hűvös, nedves időjárás kifejezetten kedvez. A gomba 4-14°C átlaghőmérsékleten fejlődik, az ettől magasabb hőmérsékleten a fejlődése megáll. A védekezésre piros bimbós állapotig a rézkészítmények -, ezt követően pedig a felszívódó készítmények (Score 250EC 0,2l/ha) használatát javaslom.

 

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek:

 

Moravszki Gábor


labcsik

4400 Nyíregyháza, Ferenc körút 43. 2/7
Tel.: 30/346-2848, 30/220-4942.
E-mail: lepkefogo1@gmail.com